YK-edustaja tapasi Myanmarin oppositiojohtajan

YK-lähettiläään ja Myanmarin oppositiojohtajan tapaamisen onnistuminen kertoo tutkijoiden mukaan siitä, että sotilasjuntta on joutunut taipumaan jonkin verran kansainvälisen painostuksen edessä.

Burman sotilasjuntta on ajautumassa yhä ahtaammalle kansainvälisessä painostuksessa. Selvänä merkkinä tästä pidettiin sitä, että YK:n erityislähettiläs sai tavata oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin tänään.

Lähettiläs IbrahimGambari ja Suu Kyi keskustelivat runsaan tunnin ajan Rangoonissa, missä Suu Kyitä pidetään kotiarestissa.

- Tämä kertoo siitä, että maailmanlaajuisella kritiikillä on vaikutusta hallitukseen. Paine etenkin YK:n turvallisuusneuvoston suunnasta on kova, arvioi Thaimaassa asuva burmalaistutkija Win Min.

Hänen mukaansa on mahdollista, että juntta ja sen vastustajat aloittavat jonkinlaiset neuvottelut Gambarin välityksellä, joskaan liikaan optimismiin ei ole aihetta.

- Juntta on aiemminkin antanut merkkejä tunnustelujen aloittamisesta, mutta on sitten kääntänyt kelkkansa, Win muistutti.

Gambari on Suu Kyin lisäksi tavannut Burman pääministerin, kulttuuriministerin ja tiedotusministerin. Toistaiseksi ei tiedetä, milloin hän keskustelee juntan johtajan Than Shwen kanssa. YK:n mukaan Gambari odottaa pääsevänsä tämän puheille ennen lähtöään maasta. Muuta tietoa matkan sujumisesta ei ole annettu.

Burmaan matkusti tänään myös Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Lars Backström. Hänen on viikon mittaisen matkansa aikana tarkoitus käydä Rangoonissa, Mandalayssa ja Naypyidawissa sekä tavata maassa asuvia muutamia suomalaisia. Matka oli hänen mukaansa suunnitelmissa jo ennen mielenosoitusten puhkeamista.

Gambarillakin kovat paineet

YK:n edellinen Burman-lähettiläs Razali Ismail katsoo, että Gambarin on välttämätöntä saavuttaa konkreettista edistystä.

- Hänen on saatava armeijalta vakuutus, ettei mielenosoittajia ammuta. Emme voi pettää ihmisten luottamusta. Kansalle pitää antaa oikeus marssia ja protestoida, Ismail sanoi.

Odotukset burmalaisten parissa ovatkin korkealla.

- Kaikki panevat toivonsa Gambariin, jotta hän pystyisi ratkaisemaan ongelman. Toivomme, että hän painostaa kenraaleja ja muita poliittisia johtajia, sanoi nimettömänä pysytellyt merimies Rangoonissa.

Rangoonin miljoonakaupungin kadut olivat tänään autiot, lukuun ottamatta liki jokaisessa kadunkulmassa seisseitä sotilasosastoja.

Kiinan siirtoa odotellaan

Sotilasjuntan voimatoimet ovat saaneet osakseen voimakasta arvostelua ympäri maailmaa. Kritiikiksi tulkittavia lausuntoja ovat antaneet jopa Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö Asean sekä Burman tärkein tukija Kiina. Etenkin kiinalaisten seuraavaa siirtoa asiassa pidetään ratkaisevana.

- Tärkein kysymys ei ole se, mitä Gambari tekee, vaan mitä Kiina tekee. Kiina on avain Burman poliittiseen muutokseen, arvioi Yhdysvaltain entinen YK-lähettiläs John Bolton.

Bolton muistutti, että turvallisuusneuvosto yritti viime vuonna nostaa Burman-kysymystä pöydälle, mutta juuri Kiina esti asian käsittelyn.

-Tässä suhteessa en näe ainakaan vielä tapahtuneen muutosta, hän tuumi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat