Mainos

"Yhteiskuntavastuu ei ole vain työpaikkojen suojelemista"

Pääministeri Vanhanen muistuttaa, että teollisuudella on myös vastuu pitää Suomessa oleva tuotanto kilpailukykyisenä.

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä yritysten yhteiskuntavastuu pitää nähdä laajemmin kuin suomalaisten työpaikkojen suojelemisena.

- Teollisuudella on myös vastuu pitää Suomessa oleva tuotanto kilpailukykyisenä. Tekohengityksellä voidaan pärjätä hetken, mutta se aiheuttaa tulevaisuudessa suurempia ongelmia, Vanhanen sanoi keskustan Uudenmaan piirin kokouksessa Espoossa.

Samalla Vanhanen toppuutteli UPM:n irtisanomisista syntynyttä kohua. Hän muistutti, että metsäteollisuus on kymmenen vuoden aikana vähentänyt jo noin 10 000 työpaikkaa. Dramaattinen vaikutus syntyi siitä, että UPM kertoi suunnitelmistaan pitemmällä ajalla ja ilmoitti sulkevansa Voikkaan tehtaan Kuusankoskella. Samalla se kuitenkin myös ilmoitti investoivansa Suomeen 400 miljoonaa, Vanhanen huomautti.

- Kysymys yhteiskuntavastuusta ei voi merkitä sitä, että pelkästään kiinnitetään huomiota työvoiman määrään. Osa yhteiskuntavastuusta on myös sitä, että pidetään huolta siitä, että tuotannolla on pitemmän tähtäimen kasvumahdollisuudet, Vanhanen sanoi.

Vanhanen sanoi myös, että hänen mielestään kuntaliitos ei ole oikea ratkaisu Kuusankosken kriisiin. Seudun kuntien tietojen tarkastelu paljastaa, että Kuusankoskella palvelut ovat maksaneet kunnalle asukasta kohden noin 500 euroa enemmän kuin naapurikunnissa. Taustalla ovat olleet kunnan kulttuuri ja poliittiset voimasuhteet, Vanhanen arveli.

- Kunta, jolla on ollut iso tehdas, on tuottanut selvästi kalliimpia palveluita. Nyt sitten pelastustoimiin kutsuttaisiin muut ympäristön kunnat. Ei tämä näin voi käydä, Vanhanen sanoi.

Kuntaliitoksia ovat Kuusankoskelle suositelleet muun muassa eduskunnan puhemies Paavo Lipponen sekä valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas.

1970-luvun virheitä ei saa toistaa

Vanhasen mukaan Kuusankosken tapaus tuo esiin koko kunta- ja palvelu-uudistuksen idean eli sen, että on haettava parhaita eikä kalleimpia käytäntöjä palvelujen tuotantoon. Tässä pitää päästä eroon 1970-luvun kuntaliitosten ajattelusta, jolloin kaikki rakenteet säilytettiin ennallaan, eikä säästöjä juuri syntynyt.

Ilmapiirin uudistuksen ympärillä on Vanhasen mukaan muuttunut selvästi, myös keskustan piirissä. Henkinen vire uudistuksen tekemiseen on vahvempi nyt kuin vuosi sitten, kun työ pantiin alulle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.