Yhtä ehdokasta rakastaa, toista vihaa – pitäisikö taktikoida?

MTV3 - Sanna Pietiläinen

Luulitko ratkaisevasi järjellä sen, ketä mahdollisesti äänestät presidentinvaaleissa? Äänestystilanteessa erkkikään ei ota selvää, tekeekö ihminen päätöksen järjellä vai tunteella. Selvää siitä ei ota edes politiikan tutkija, sanoo eduskuntatutkimuksen johtaja Ville Pernaa Turun yliopistosta.

Pernaan mukaan kiivaana jylläävät gallupit lisäävät ihmisten äänestystaktikointia, mutta on vaikea sanoa puhuuko taktikoinnissa sydän vai järki.

– Kyselytutkimuksissa äänestäjien vastaukset voivat pohjautua siihen että he haluavat näyttäytyä rationaalisina, sanoo Pernaa.

Häneen mukaansa presidentinvaaliehdokkaat herättävät tällä kertaa poikkeuksellisen vahvoja tunteita: mm. Paavo Väyrynen ja Sauli Niinistö.

– Sauli Niinistön kannatus on ällistyttävä yli puoluerajojen, ja Pekka Haavisto näyttää keräävän suurempaa suosiota kuin mikä hänen taustapuolueellaan on. Paavo Väyrynen puolestaan on pitkään politiikassa mukana ollut, ja silti löytyy niitä jotka eivät missään nimessä äänestäisi Väyrystä.

Suuria tunteita herättävien ehdokkaiden kohdalla aletaan usein taktikoida eikä äänestetäkään omaa suosikkia X, vaan annetaan ääni sittenkin Ö:lle (jolla näyttäisi olevan suuremmat mahdollisuudet kuin X:llä), jotta Ö pääsisi toiselle kierrokselle, eikä "vihoviimenen" Y.

Pernaa sanoo, että sydämen valitun hylkääminen presidentinvaaleissa on sallittua.

– On aivan oikeutettu ratkaisu, että äänestäjä hylkää oman sydämensä ehdokkaan ja haluaa vaikuttaa siihen ettei joku toinen menesty, tai siirtää tukensa kohtuullisen mieluisalle ehdokkaalle.

Pernaa sanoo tiuhaan tahtiin julkistettujen gallupien lisäävän taktista äänestämistä.

– Mittaustulokset esitetään ikään kuin ne varmasti kuvastaisivat tilannetta mikä sillä hetkellä on. Gallup-uutisointi käy kovilla kierroksilla, ja se on omiaan ruokkimaan ajatusta siitä, että nyt alkavat päähaastajat nousta ja heikommin menestyvät jäädä joukosta.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat