Yhdysvaltojen iskuissa menehtyi kolme journalistia

Yhdysvaltojen tulituksessa bagdadilaiseen hotelliin menehtyi eilen kaksi journalistia. Lisäksi televisiokanava al-Jazeeran toimittaja menehtyi Yhdysvaltojen tulitettua kanavan toimitiloja.

Ulkomaisten toimittajien kansoittama Palestiina-hotelli joutui tulituksen kohteeksi päivän kiivaissa taisteluissa Bagdadissa. Hotellin yläkerroksiin osuneessa tulituksessa kuoli kaksi toimittajaa ja kolme haavoittui. Kuolleista toinen oli uutistoimisto Reutersin kameramies ja toinen espanjalaisen Telecinco-yhtiön kameramies.

Hyökkäyksessä sai surmansa Reutersin kameramies Taras Protsyuk, 35. Hän oli Ukrainan kansalainen, jonka asemapaikkana oli Varsova. Protsyuk oli erittäin kokenut sotajournalisti. Hän oli raportoinut Bosnian, Tshetshenian, Afganistanin ja Kosovon kriiseistä. Protsyuk oli naimisissa ja hänellä oli kahdeksanvuotias poika.

Telecinco-yhtiön kameramiehen henkilöllisyys ei heti tapahtuman jälkeen ollut selvillä.

Hyökkäyksessä haavoittuivat Samia Nakhoul, Reutersin Lähi-idän-toimiston päällikkö, irakilainen kuvaaja Faleh Kheiber ja brittiteknikko Paul Pasquale. Heitä hoidetaan sairaalassa, mutta yhdenkään vammat eivät ole vakavia.

Qatarilainen al-Jazeera ilmoitti aiemmin eilen kirjeenvaihtajansa Tarek Ayubin menehtyneen vammoihin, joita hän sai amerikkalaisten ohjusten osuttua tv-kanavan toimistoon Bagdadissa.

Yhdysvallat väittää vain vastanneensa tulitukseen

Yhdysvaltain sodanjohto on sanonut olevansa pahoillaan tapahtuneesta ja myöntänyt, että amerikkalainen tankki ampui hotellia kerran. Sodanjohto kuitenkin väittää, että sen joukkoja olisi ensin tulitettu hotellista.

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ sanoi , että Yhdysvaltain isku hotelliin saattaa olla sotarikos. Samalla liitto syytti Yhdysvaltoja siitä, että se on ottanut arabikanava al-Jazeeran kostonsa kohteeksi.

Sodassa on tähän mennessä menehtynyt 10 toimittajaa ja uutistoimistojen edustajaa taistelutilanteissa.

USA:lle toinenkin Bagdadin lentokentistä


Amerikkalaiset merijalkaväen sotilaat ovat ottaneet haltuunsa Rashidin sotilaslentokentän kaakkois-Bagdadissa, kertovat amerikkalaiset sotilaslähteet. Irakilaisjoukot olivat hylänneet kentän jo ennen amerikkalaisten saapumista. Rashidin sotilaskenttä sijaitsee viiden kilometrin päässä Bagdadin keskustasta.

Yhdysvallat ilmoitti samalla, että sen joukot ovat tunkeutuneet Bagdadiin myös pohjoisesta.

Kiivaat taistelut jatkuivat koko päivän Bagdadin keskustassa. Amerikkalaiset Apache-taisteluhelikopterit ja hävittäjät tulittivat kiivaasti aamupäivällä Irakin tasavaltalaiskaartin aseminaan käyttämiä rakennuksia Bagdadin kaakkoispuolella.

Amerikkalainen A-10-rynnäkkökone ammuttiin alas lähellä Bagdadia. Yhdysvaltain sodanjohdon mukaan koneen lentäjä pelastettiin.

Amerikkalaiset hyökkäysvaunut puolestaan etenivät kaupungin keskustassa sijaitsevan sillan itäpäähän. Taistelujen kulusta kertoivat kaupungissa olevat uutistoimiston Reutersin toimittajat. Aiemmin tänään Yhdysvaltain panssarivaunut etenevät kohti Irakin tiedotusministeriötä. Alue oli sitä ennen joutunut raskaiden lentopommitusten kohteeksi.

Tuhannet perheet ovat paenneet Bagdadista kiihtyvien pommitusten tieltä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan autojen, kuorma-autojen ja pikkubussien on nähty matkaavan kohti pohjoista Ash-Shaabin aluetta, josta alkaa itään kohti Diyalan kaupunkia lähtevä maantie. Ajoneuvoihin on lastattu patjoja, keittiövälineitä, sänkyjä ja ruokaa.

Irakin toiseksi suurin kaupunki Basra on pääosin brittijoukkojen hallinnassa, ja paikallinen sheikki auttaa uuden maakuntahallituksen muodostamisessa, sanoi Britannian sotilasedustaja.

Liittouma tehnyt jo tuhansia ilmaiskuja Irakiin



Liittouma on tehnyt jo 12 000 ilmaiskua Irakiin, sotilaslähde kertoi uutistoimisto AFP:lle. Pelkästään maanantaina liittouman koneet iskivät Irakiin 500 kertaa.

Hyökkäyksissään Yhdysvallat on käyttänyt yli 14 500 täsmäohjattua ammusta ja 6800 ohjaamatonta pommia.
Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin maaliskuun 20. päivä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 08.04.2003)

Lue myös:

    Uusimmat