Yhdysvaltalaislääkärien mukaan visiiri olisi kasvomaskia parempi suoja: Tästä syystä niitä ei kuitenkaan tulla näkemään valtavirrassa

Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain! 1:50
Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain!

Maskejakin tehokkaampi suoja voisi olla muovinen visiiri, joka peittää kasvot lähes kokonaan. Visiiri suojaa maskia paremmin silmiä, nenää ja suuta, väittävät yhdysvaltalaiset lääkärit.

Kolme yhdysvaltalaista lääkäriä kirjoitti suojavisiirien käytöstä mielipidekirjoituksen lääketieteen aikakauslehti JAMAan. Kirjoituksessa he perustelivat, miksi visiiri olisi maskia parempi vaihtoehto. Asiasta kertoo Refinery29.

Lääkärit perustelivat visiirien käyttöä muun muassa siten, että suojaviisirejä on helpompi desinfioida, ja ne estävät kasvojen koskettelun maskeja tehokkaammin. Visiirin kanssa on myös helpompi hengittää kuin maskin, joka voi tuntua helposti hiostavalta.

Lääkäreiden mukaan ihmiset riisuvat helposti maskinsa puhuessaan toisille, mikä estettäisiin visiirien avulla.

– Suojavisiiri muistuttaa sosiaalisen etäisyyden pitämisestä, mutta keskustelun osapuolet näkevät silti toistensa ilmeet ja huulten liikkeet, lääkärit perustelevat kirjoituksessaan.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tutkimuksen mukaan visiiri voi parhaimmillaan estää 96 prosenttia pisaroista päätymästä hengitykseen

Erään tutkimuksen mukaan muovinen suojavisiiri voi suojata käyttäjäänsä 96 prosentilta pisaroista, joita lentää yskän tai aivastuksen yhteydessä. Tutkimuksessa simuloitiin yskivää potilasta sekä terveydenhoitoalan työntekijää. Työntekijä oli tuolloin potilaasta 46 senttimetrin etäisyydellä.  

Visiiri ei kuitenkaan suojaa yhtä tehokkaasti pieniltä pisaroilta. Kun simulaatiossa pienennettiin pisaroiden kokoa, visiiri suojasi enää 68 prosentilta pisaroista, joita lensi yskän yhteydessä. 

Suuri ongelma on myös saatavuus. Suojavisiirejä ei ole niin paljon, että niitä voisi jakaa koko kansalle. 

– Muovi on paljon kangasmaskia tehokkaampi suoja. Visiirejä ei kuitenkaan ole yhtä hyvin saatavilla, sanoo lääketieteen tohtori Ehsan Ali.

– Jos et työskentele terveydenhoitoalalla, sinun ei tulisi pitää suojavisiiriä, hän toteaa.

Ali suosittelee lisäsuojaa kaipaavien käyttämään kangasmaskin kanssa aurinkolaseja tai muita vastaavia laseja, mutta silmätutkijoiden mukaan tästä ei ole hyötyä. Lue lisää: Ehkäisevätkö silmälasit koronavirustartuntaa? Silmätutkijoilta yksiselitteinen vastaus

Lähteet: Refinery29, PudMed

Lue myös:

    Uusimmat