Yhdysvaltalainen teho-osaston hoitaja kertoo, millaisia asioita koronaviruspotilaat katuvat: "Ihmisiä kuolee siksi, että he eivät tajunneet tilanteen vakavuutta"

Mies piti koronavirusta huijauksena ja kutsui sukulaisia juhliin – karmeat seuraukset 4:26
Mies piti koronavirusta huijauksena ja järjesti illanistujaiset – karuin seurauksin.

Teho-osaston hoitaja Lydia kertoo CBS News -kanavan haastattelussa, että moni potilas katuu sitä, että ei pitänyt maskia tai jättänyt juhlia tai muita tilaisuuksia väliin.

Yhdysvaltalainen Lydia Mobley hoitaa työkseen koronaviruspotilaita teho-osastolla. Hän on tehnyt töitä monissa eri sairaaloissa ympäri maata. Hän kertoo usein näkevänsä, miten potilaat katuvat sitä, että eivät tehneet mitään ehkäistäkseen tartunnan saamista. Lydian mukaan hoitajat kuulevat monesti potilaiden sanovan, että he eivät uskoneet koronaviruksen olemassaoloon tai eivät ajatelleet sen olevan mitään vakavaa.

– On rankkaa katsoa, miten jonkun on vaikea hengittää ja nähdä heidän katumuksensa siitä, että eivät ehkä pitäneet maskia tai jättäneet juhlia, häitä tai jumalanpalvelusta väliin.

– Ihmisiä kuolee siksi, että he eivät tajunneet tilanteen vakavuutta. Se tuntuu kamalalta.

CBS Newsin mukaan koronavirustartuntojen määrä on noussut merkittävästi Yhdysvalloissa marraskuussa. Kaiken kaikkiaan maassa on 16. marraskuuta mennessä todettu yli 11 000 000 koronavirustartuntaa, kertoo maan koronatilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto.

"Pitää vain selviytyä"

Lydia kertoo, että hänen työkaverinsa, jotka ovat hoitaneet koronapotilaita pandemian alusta lähtien, ovat olleet todella lujilla. Sekin surettaa häntä.

– Minulle sanotaan usein neuvoksi, että pitää vain selviytyä.

– Minusta meillä kaikilla on ollut niitä hetkiä, jolloin tuntuu, ettemme enää jaksa.

Moni joutuu kuolemaan yksin

Lydiasta tuntuu pahalta myös se, että moni on joutunut kuolemaan yksin. Perheenjäsenten ei ole sallittu tulla katsomaan läheisiään koronavirusrajoitusten takia. Hän on itse istunut erään potilaan vierellä hiljattain tämän elämän viimeiset hetket.

– Se on todella rankkaa, mutta sitä tapahtuu kaikkialla maassamme.

Yksinkertaisilla varotoimenpiteillä on merkitystä

Ennen kaikkea Lydia toivoo, että ihmiset käyttäisivät kasvomaskia.

– Ihmisiä kuolee, mikä on todella surullista.

– Toivon, että yhä useampi tajuaisi, että niinkin yksinkertainen asia kuin vaikka kasvomaskin käyttö tai juhlien väliin jättäminen voi muuttaa asioita.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja