Yhdysvaltain ohjusiskulle tukea

Yhdysvaltain ohjusisku irakilaisia sotilaskohteita vastaan sai lännessä yleensä myönteisen vastaanoton. Britannia ja Saksa tukivat voimakkaasti Yhdysvaltain ratkaisua. Ranska sen sijaan ilmaisi huolestumisensa. Avoimen kielteisesti iskuun suhtautuivat Venäjä, Kiina sekä useimmat arabimaat.

Britannian ja Saksan hallitusten jäsenet luonnehtivat risteilyohjusten laukaisua irakilaisia kohteita vastaan soveliaaksi vastaukseksi Irakin viikonvaihteessa tekemälle hyökkäykselle Pohjois-Irakin kurdialueelle. Britannian puolustusministeri Michael Portillo sanoi, että iskuja saatetaan jatkaa, mikäli Irakin presidentti Saddam Hussein ei luovu omien kansalaistensa uhkaamisesta.

Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel luonnehti risteilyohjusten ampumista irakilaisiin kohteisiin soveliaaksi ja oikeutetuksi toimeksi. Kinkel kertoi myös Yhdysvaltain ilmoittaneen ohjusiskusta Saksalle.

Ranskan ulkoministeriön edustaja Yves Doutriaux kieltäytyi CNN-tv-yhtiön haastattelussa sanomasta, hyväksyykö Ranskan ohjusiskun.
-Olemme erittäin huolestuneita, Doutriaux sanoi.
Muiden tietojen mukaan Yhdysvallat neuvotteli ennen ohjusiskun tekemistä Saudi-Arabian, Britannian ja Ranskan johtajien kanssa.

Myös Espanjan ulkoministeri Abel Matutes sanoi maansa ymmärtävän ja tukevan Yhdysvaltain päätöstä. Matutes sanoi kuitenkin, että Espanja olisi toivonut amerikkalaisten vielä siirtävän iskun toteuttamista. Tukeaan vakuutti tiistaina myös mm. Japani sekä sotilasliitto Naton pääsihteeri Javier Solana.

Kiina vaati malttia, Venäjä arvosteli

Kiina vaati ohjusiskun jälkeen malttia kummaltakin osapuolelta. Kiinan ulkoministeriön edustaja huomautti myös, että Irakin alueellista koskemattomuutta olisi kunnioitettava.

Venäjän hallitus sanoi tänään, ettei se hyväksy Yhdysvaltain iskuja ja vaati kaikkien sotilaallisten toimien lopettamista Irakia vastaan.
-Venäjän hallitus pitää Yhdysvaltain sotilaallista operaatiota kohtuuttomana reaktiona Pohjois-Irakin viimeaikaisiin tapahtumiin eikä hyväksy sitä, sanottiin uutistoimisto Itar-Tassin välittämässä lausunnossa.

Hallitus huomautti, että Yhdysvallat aloitti iskunsa, kun Irak oli jo ilmoittanut vetävänsä joukkonsa pois Pohjois-Irakin kurdialueelta.

Myös Arabiliitto tuomitsi ohjusiskun. Arabimaiden järjestön pääsihteeri Esmat Abdel-Maguid sanoi, ettei ohjusten ampuminen on vastoin kansanvälistä lakia.

Egypti ilmoitti seuraavansa tilannetta "erittäin huolestuneena". Palestiinalaisten edustaja luonnehti ohjusiskua erehdykseksi ja sanoi sen olevan omiaan lisäämään jännitystä Lähi-Idässä.

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Bob Dole sanoi toivovansa, että ohjusisku on alkuna ratkaiseville toimille Saddam Husseinia vastaan.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat