Yhdysvaltain hallinnon kriisi syvenee – pian kuukauden palkatta jääneiltä valtion työntekijöiltä alkaa loppua rahojen lisäksi kärsivällisyys

Työntekijöiden ahdinko syvenee 2:06

Vuoden alku on ollut synkkä liittovaltion työntekijöille. Satoja tuhansia on lomautettu, osa paiskii töitä ilman palkkaa.

Pian kuukauden lomautettuna ollut museovirkailija Nicole Bryner on huolissaan säästöjensä loppumisesta.

– Tämä on ollut todella raskasta. Tunnen oloni pelinappulaksi – meillä käydään kauppaa, Bryner kertoo MTV Uutisille kodissaan Marylandin osavaltiossa.

Brynerin vaihtoehtoja rajoittaa kaksivuotiaan tyttären Lulun päivähoitotilanne. Myös Lulun päiväkoti on suljettu, sillä se sijaitsee liittovaltion rakennuksessa. Lulu sanoo ikävöivänsä jo tarhakavereitaan.

– Moni ehdottaa, että etsi väliaikaisia töitä vaikka tarjoilijana tai Starbucksista, mutta en voi jättää häntä. Jos maksaisin lastenhoitajalle, työ ei taloudellisesti edes kannattaisi.

Trump tiukkana: 5 miljardia muuriin on saatava

Presidentti Donald Trump ei aio avata liittovaltion sulkua ennen kuin saa viisi miljardia euroa muuriinsa. Demokraatit eivät muuriin rahoittamiseen suostu.

Riita demokraattien kanssa on kärjistynyt jo siihen, että Trump perui edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin ulkomaan matkan kostona demokraattien vastustukselle.

Liittovaltion työntekijät eivät saa mennä lakkoon, mutta moni etsii muita töitä. Asiantuntijat varoittavat, että kiista laajenee koskemaan yhä useampaa amerikkalaista.

– Pienyritykset ja maanviljelijät eivät saa lainoja. Ruoan turvallisuutta ei ehditä tarkastamaan. Tämän kokoinen valtion sulku vaikuttaa jokaiseen amerikkalaiseen jollain tasolla, vaikka he eivät sitä vielä ymmärtäisikään, asiantuntija Sam Berger, Center for American Progress -instituutista sanoo.

Myös Valkoisen talon henkilökunnan hermot koetteilla

Liittovaltion työntekijöiden lisäksi pattitilanne koettelee myös Valkoisen talon väen hermoja. Trumpin virkamiehet kertovat, että presidentti alkaa olla paikoin todella turhautunut.

– Tämä maksaa miljardeja dollareita joka viikko yhteiskunnallemme, ja lukemat perustuvat Trumpin hallinnon laskelmiin. Pitkäkestoiset vaikutukset voivat olla myös vakavia, kun muut kysyvät, onko Yhdysvallat enää luotettava kumppani, Berger sanoo.

Neljännes valtionhallinnosta on ollut kiinni joulukuun 22. lähtien. Kädenväännön ennustetaan jatkuvan vielä viikkoja.

– Republikaanit keksivät lopulta ratkaisun, joka näyttää siltä, ettei Trump menetä kasvojaan, Berger sanoo.

– Saako Trump muurinsa?

– Ei saa, Berger arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat