Yhä useampi USA:n liittovaltion viranomainen on jo ruokajonossa – häätö uhkaa palkatta jäänyttä turvallisuusviraston työntekijää

USA:ssa liittovaltion työntekijät kärsivät lomautettuina muurikiistan vuoksi 1:46
USA:n liittovaltiolla museovirkailijana työskentelevä Nicole Brymer kertoo MTV Uutisille, miltä muurikiistasta johtuva lomautus tuntuu.

Yhdysvaltain hallinnon sulku on kestänyt nyt 28 päivää. Yksi kärsijöistä on liikenneturvallisuusvirasto TSA:ssa työskentelevä Stephhun Gregg. Hän kertoi paikalliselle uutissivustolle News4SA, että hän ja hänen perheensä saa häädön, jos palkkoja ei pian aleta maksaa. 

Gregg ei ole ongelmansa kanssa yksin. Presidentti Donald Trumpin ja senaatin välisen kiistan vuoksi 800 000 hallinnon työntekijän palkat ovat jääneet maksamatta. Osa palkatta jäävistä on pienituloisia. 

Kädestä suuhun

Yhdysvaltain suurimman työnhakusivuston CareerBuilderin teettämän tutkimuksen mukaan 78 prosenttia työntekijöistä elää käytännössä kädestä suuhun eikä heille jää palkasta säästöjä. Siksi monet ovat olleet ongelmissa jo ensimmäisen palkan jäätyä pois. Ensi viikolla monet menettävät jo toisen palkkansa.

Gregg asuu Teksasissa San Antoniossa. Kaupungissa on hänen lisäkseen yli 27 000 liittovaltion työntekijää.

Hallinnon sulusta huolimatta Gregg on käynyt töissä päivittäin. Hän kertoo, että hänen palkkansa menee pääosin vuokraan ja ruokaan.

– Olen perheemme pääasiallinen tulonsaaja. Maksan lähes kaiken.

Viime palkasta on jo yli kuukausi. Hallinnon sulkuja on ollut aiemminkin, joten Gregg tietää, miten kannattaa toimia, jotta rahat riittävät pakollisiin menoihin sulun aikana.

Ongelmana on, että tämänkertainen sulku on jo nyt ollut selvästi muita pidempi eikä loppua näy. Presidentti Trump on jopa sanonut, että sulku voi kestää tällä kertaa kuukausia tai vuosia.

Häätö uhkaa monia

Greggin pitäisi maksaa seuraava vuokra helmikuun ensimmäinen päivä, mutta hänellä ei ole rahaa, jollei palkka tule.

Gregg on jo toimittanut vuokranantajalleen kirjeen työnantajaltaan Kotimaan turvallisuusvirastolta. Siinä pyydettiin vuokranmaksulle lisäaikaa, koska Gregg on liittovaltion työntekijä eikä siksi saa palkkaa.

Vuokranantaja vastasi kieltävästi.

– Yllätyin, olin shokissa ja todella huolissani, Gregg sanoo.

Liittovaltion työntekijöiden lisäksi myös monet muut ovat vaarassa menettää kotinsa hallinnon sulun vuoksi. Monelta asumistukia maksavalta ohjelmalta ovat rahat loppumassa.

Lain mukaan vuokranantajat eivät saa häätää vuokralaistaan, vaikka liittovaltio ei maksaisi osaansa vuokrasta. Sulun pitkittyessä vuokranantajat voivatkin joutua vaikeuksiin ja tehdä jopa konkurssin, jos ne eivät saa vuokriaan.

Liittovaltion työntekijät ruokajonossa 

Sulku uhkaa myös monia ruoka-apuohjelmia. Niiden rahat loppuvat New York Timesin mukaan helmikuussa. Monet vapaaehtoisorganisaatiot ovat jo nyt alkaneet jakaa lisää ruokaa, koska kysyntä on kasvanut.

Maan pääkaupungissa Washingtonissa ongelma on erityisen suuri, koska siellä on niin paljon liittovaltion työntekijöitä. Monet heistä eivät koskaan ole aiemmin hakeneet ruoka-apua. 

– En ole koskaan tuntenut tällaista kaiken läpäisevää toivottomuutta kuin nyt, kertoo 11 vuotta valtiolla työskennellyt Carrie Wilder New York Timesille ruokajonossa. 

Wilder on yksinhuoltaja. Hän työskentelee sihteerinä oikeusministeriössä. Hallinnon sulun ajan hän on käynyt töissä palkatta. Wilder kertoo joutuneensa pyytämään rahaa 77-vuotiaalta äidiltään säästöjensä loputtua.  

– Katson uutisia kymmenen minuutin välein ja rukoilen, että jotain tapahtuisi, koska emme kestä tätä enää, hän kertoo. 

Lahjoittajasta avun tarvitsijaksi

Washingtonin alueella ruoka-apua jakavassa The Capital Area Food Bankissa liittovaltion työntekijöiden ahdinko on huomattu. Järjestö on jakanut ruokaa tähän asti lähellä köyhyysrajaa eläville, mutta nyt tavoitetta on muutettu niin, että ruokaa jaetaan jopa 60 000 dollaria vuodessa ansaitseville. 

– Olemme saaneet puheluita sellaisilta, jotka eivät ole koskaan joutuneet pyytämään ruokaa, kertoo järjestön puheenjohtaja Radha Muthiah New York Timesille.

– Moni on lahjoittanut ruoka aiemmin, mutta ei ole koskaan ajatellut joutuvansa olemaan vastaanottavalla puolella, hän jatkaa. 

Pitkä kiista

Yhdysvaltojen hallinto on ollut osittain suljettuna joulukuun 22. päivästä lähtien, sillä maassa ei ole päästy sopuun budjetista.

Syynä on se, että Trump on vaatinut Meksikon muuriin rahaa yli viisi miljardia dollaria, mutta demokraatit eivät ole suostuneet tähän.

Palkat maksetaan työntekijöille takautuvasti, kunhan hallinto jälleen avataan. Sen sijaan esimerkiksi oman yrityksensä nimiin työskentelevät ja alihankkijat voivat jäädä ilman palkkaa. 

Maan hallinto ei ole koskaan ollut suljettuna näin pitkään. Toistaiseksi sopua ei ole näköpiirissä.

Aiheesta lisää: 

Lue myös:

    Uusimmat