Jännitys tiivistyy Yhdysvalloissa, välivaalien ensimmäiset tulokset pian julki – "Jopa tärkeimmät vaalit maan modernissa historiassa"

Yhdysvalloissa äänestysvilkkaus nousemassa uuteen ennätykseen 3:15

Yhdysvalloissa äänestysvilkkaus näyttää nousevan uuteen ennätykseen, kun kansalaiset äänestävät kongressin välivaaleissa. Vaaleissa nähdään suuntaa maan tulevalle poliittiselle linjalle.

– Osa asiantuntijoista nimittää näitä jopa tärkeimmiksi vaaleiksi maan modernissa historiassa.

– Se johtuu siitä, että tässä ei puhuta ainoastaan näistä kongressin paikoista, vaan tässä amerikkalaiset antavat siunauksensa tai tuomionsa, minkälaisen maan he haluavat lähitulevaisuudessa rakentaa, arvioi vaaleja Washingtonissa seuraava MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Karppinen sanoo, että vastakkain ovat republikaanipresidentti Trumpin edustama sulkeutuneempi ja avoimesti rasistisempi vaihtoehto, ja toisella puolella demokraattien monikulttuurisempi vaihtoehto.

Ensimmäisistä osavaltioista odotetaan tuloksia New York Timesin mukaan yhdeltä yöllä Suomeen aikaa. Koko vaalitulos selviää aamun aikana.

Ennusteet: Edustajainhuone demokraateille

Äänestäjät valitsevat näissä vaaleissa kongressin edustajainhuoneeseen kaikki jäsenet ja osan senaattoreista. Ennusteissa republikaanit olisi pitämässä senaatin hallussaan, mutta demokraatit ovat ottamassa kongressin edustajainhuoneessa enemmistön paikoista. Tämä aiheuttaisi Trumpin hallinnolle harmaita hiuksia.

– Trumpin päätöksenteosta tulisi paljon vaikeampaa. Demokraatit voisivat torpata muurihankkeen ja käynnistää lisäselvityksiä presidentin liiketoimista ja mahdollisista Venäjä-kytköksistä.

Karppinen kuitenkin muistuttaa, että ennusteet olivat väärässä myös kaksi vuotta sitten, kun Trump valittiin presidentiksi. Silloin demokraatiehdokas Hillary Clintonille povattiin selvää voittoa, mutta toisin kävi.

– Se antaisi republikaaneille ja mahdolliselle Trumpin tulevalle toiselle kaudelle siivet.

Lue myös:

    Uusimmat