Yhdysvaltain välivaalit voivat aiheuttaa presidentti Trumpille tukalat olotilat: "Demokraatit voivat käynnistää tutkintoja Venäjä-kytköksistä"

Yhdysvalloissa äänestysvilkkaus nousemassa uuteen ennätykseen 3:15

Yhdysvaltain kongressin välivaalit alkavat olla loppusuoralla, kun äänestäminen jatkuu enää Alaskassa ja Havaijilla. Ennusteiden mukaan demokraatit tulevat voittamaan enemmistön edustajainhuoneen paikoista ja republikaanit sen sijaan voittavat senaatin.

Video: Välivaalien äänestysprosenttien odotetaan olevan jopa ennätyksellisen korkeita.

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen on seurannut vaalitilannetta paikan päällä.

– Verenpaine on ollut korkealla, kun monen paikallisen kanssa olen jutellut. Nämä vaalit ovat olleet tärkeät sekä demokraateille että republikaaneille, mutta erityisesti ehkä liberaaleille, jotka ovat olleet surun murtamia presidentinvaaleista 2016 lähtien.

Äänestysvilkkaus historiallista

Tämän vuoden välivaaleista povataan jopa historiallisen vilkkaita. Ennakkorekisteröityneitä äänestäjiä oli arvioiden mukaan jopa monisatakertaisesti aiempaa enemmän. 

– Äänestysrekisteröinnit antavat jo osviittaa vaalien suuruudesta, näin paljon ei ole pitkiin aikoihin ellei koskaan välivaaleissa äänestetty. Demokratian kannalta uutinen on hyvä ja tässä voi olla se syy, miksi demokraatit nousivat ja ottivat edustajainhuoneen haltuunsa, Karppinen kertoo.

Hänen mukaansa demokraatit ovat kannustaneet erityisesti vähemmistöryhmiä äänestämään ja antamaan niin sanotusti vastaäänen Trumpin politiikalle.

Presidentille voi olla luvassa tukalia paikkoja

Välivaaleilla voi olla suurikin vaikutus tulevaisuuteen. Presidentti Donald Trumpille demokraattien voitto edustajainhuoneessa voi tarkoittaa entistä tukalampia paikkoja.

– Demokraatit voivat haastaa ja käynnistää uusia tutkintoja esimerkiksi hänen liike-elämän kiemuroistaan ja mahdollisista Venäjän kytköksistään, Karppinen toteaa.

Karppisen mukaan Trumpin valtakaudella Yhdysvaltain politiikkaa on viety jyrkästi sulkeutuneempaan ja jopa kansallismielisempään suuntaan, minkä takia myös välivaaleilla oli suuri merkitys tulevaisuuden poliittisiin linjauksiin.

Lue myös:

    Uusimmat