Mainos

Yhdysvalloissa oikeusjuttu lasten kekseistä

Yhdysvalloissa muhii jälleen epäterveellisiin tuotteisiin liittyvä oikeusjuttu. Amerikkalainen välipalajätti Nabisco on haastettu Kaliforniassa oikeuteen, koska sen tuotteissa on runsaasti epäterveellisiä rasvoja.

Erityisesti syytteessä on mainittu lasten suosiossa olevat mustavalkoiset Oreo-keksit. Kalifornialaisen kuluttajajärjestön mukaan ne ovat oiva esimerkki tuotteesta, johon on piilotettu vaikeasti vältettäviä ja terveydelle haitallisia aineita.

Yhdysvalloissa ravintotieteilijät ovat jo jonkin aikaa vaatineet, että tuoteselosteissa olisi mainittava, sisältääkö tuote hydrogenoituja eli vetykäsiteltyjä rasvoja. Käsittely lisää rasvaa sisältävän tuotteen säilyvyyttä ja estää rasvan sulamisen huoneenlämmössä Näin käsiteltyä ns. muunneltua rasvaa ei pitäisi amerikkalaisten asiantuntijoiden mukaan pitäisi syödä lainkaan. Verisuonten seinämiin kerääntyvien muunneltujen rasvojen arvioidaan aiheuttavan vuosittain Yhdysvalloissa jopa 5000 kuolemantapausta ja yli 10 000 sydäntautitapausta. Jopa 40 prosentissa amerikkalaisten ruokakauppojen hyllyillä olevista tuotteista arvioidaan olevan syytteessä mainittuja muunneltuja rasvoja.

Nabisco on valittu oikeusjutun kohteeksi, koska se ei ole vähentänyt tuotteistaan muunneltuja rasvoja vaikka monet muut välipalavalmistajat ovat näin tehneet. Rasvajupakan arvioidaan poikkeavan muista haitallisiin tuotteisiin liittyneistä oikeustaisteluista, sillä mm. tupakan ja McDonald'sin ruuan epäterveellisyys on ollut yleisesti tiedossa. Haitallisten rasvojen olemassaolosta ei sen sijaan kerrota elintarvikkeiden tuoteselosteissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.