Yhdysvalloissa kymmenet kaupungit turvautuvat ulkonaliikkumiskieltoon mellakoiden takia

MTV seuraa protesteja New Yorkissa:"Suurin osa protestoijista halusi rauhallisen mielenosoituksen" 2:19
Katso Mari Karppisen raportti New Yorkista videolta!

Yhdysvalloissa ainakin noin 40 kaupunkia on ilmoittanut asettavansa ulkonaliikkumiskieltoja eri puolilla maata puhjenneiden mielenosoitusten vuoksi, kertoo uutiskanava CNN. Ulkonaliikkumiskiellot ovat tulleet voimaan sunnuntaina illalla paikallista aikaa.

Kieltojen kestot vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi Arizonassa ulkonaliikkumiskielto koskee CNN:n mukaan koko osavaltiota ja on voimassa viikon.

Pääkaupunki Washingtonissa kiellosta päätettiin sen jälkeen kun mielenosoittajia kerääntyi jälleen presidentin virka-asunnon Valkoisen talon lähettyville. 

Kansalliskaartia pyydetty apuun

CNN:n mukaan kansalliskaartia eli armeijan reserviä on pyydetty apuun 15 osavaltiossa sekä pääkaupunki Washingtonissa. Kaartilaisia oli sunnuntaina näillä alueilla liikkeellä yhteensä 5 000. Lisäksi valmiudessa oli 2 000 kaartilaista.

Poliisi on pidättänyt viikonlopun aikana yli 2 500 ihmistä, kertoo Washington Post -lehden laskelma. Pidätyksiä on tehty eri puolilla maata.

Floydin tapaus siirtyy osavaltion oikeusministerille

Protestit saivat alkunsa viime viikolla Minneapolisissa sen jälkeen kun musta mies kuoli maanantaina poliisin väkivaltaisen pidätystilanteen yhteydessä.

Valkoinen poliisi painoi George Floydia, 46, polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan, vaikka Floyd valitti kipua ja anoi armoa.

Floydia niskasta painanut poliisi on saanut syytteet muun muassa kuolemantuottamuksesta. Hänet on pidätetty.

Poliisin on määrä ilmaantua oikeuden eteen tänään ensimmäistä kertaa.

Minnesotan kuvernööri kertoi eilen, että osavaltion oikeusministerin toimisto ottaa hoitaakseen Floydin tapauksen syyttämisen.

– Haemme oikeutta ja haemme sitä väsymättä, oikeusministeri Keith Ellison sanoi CNN:n mukaan.

Demokraattikuvernööri Tim Walz sanoi sunnuntaina, että ihmiset eivät luota oikeusprosessiin.

– He eivät usko, että oikeus toteutuu. He ajattelevat, että systeemi estää yhä uudestaan sen, että ei-valkoiset yhteisöt saisivat oikeutta, hän sanoi Washington Postin mukaan.

Kuolemantuottamuksesta epäilty mies ja kolme muuta tilanteessa läsnä ollutta poliisia ovat saaneet potkut.

Minneapolisin poliisipäällikkö Medaria Arradondo kommentoi asiaa sunnuntaina CNN:lle sanomalla, että poliisien toiminta oli "rikkomus ihmisyyttä vastaan".

– Tämä on vastoin valaamme. Tämä on täysin vastoin sitä, mihin uskomme. Se oli väärin, Arradondo sanoi.

Päivitetty 6.10: Lisätty kappale tapauksen siirtymisestä oikeusministerille.

Lue myös:

    Uusimmat