Tästä videosta Yhdysvaltain raivokkaat mellakat saivat alkunsa – George Floyd aneli armoa poliisilta ennen kuolemaansa: "Äiti, rakastan sinua"

3:09
Tästä välienselvittelystä lukuisat aggressiiviset mielenosoitukset saivat kipinän Yhdysvalloissa

Yllä olevalta videolta nähtävästä tilanteesta se kaikki lähti – syyte murhasta ja ympäri Yhdysvaltoja riehuvat mielenosoitukset, joissa vihaiset amerikkalaiset osoittavat mieltään poliisia vastaan. Osa aggressiivisesti.

George Floyd pidätettiin maanantaina Minneapoliksessa Yhdysvalloissa. Kiinniottotilanteessa Floyd oli saatu mahalleen maahan, minkä jälkeen poliisi oli polvillaan miehen kaulan päällä. 

– Mitä sinä oikein haluat, poliisi sanoo ja painaa Floydia maata vasten polvellaan.

Videolta näkee, että Floyd on tuskissaan. 

– En saa henkeä, Floyd sanoo tuskaisena.

– Äiti, rakastan sinua, hän jatkaa vain hetki ennen kuin menetti tajuntansa ja lopulta menehtyi. 

Myöhemmin yllä olevalla videolla nähdään, kuinka kolme poliisiviranomaista pitelee armoa anelevaa George Floydia maassa. 

CNN:n mukaan poliisi painoi George Floydin kaulaa kaikkiaan noin 9 minuuttia, joista noin kaksi minuuttia Floyd makasi maassa reagoimatta mihinkään. 

Poliisia syytetään murhasta

Floydin maahan painanut mies, Derek Chauvin, erotettiin poliisin tehtävistä tapahtuneen jälkeen. Tällä hetkellä hänet on pidätetty ja entistä poliisia syytetään kolmannen asteen murhasta.

– Emme ole koskaan pidättäneet poliisia näin nopeasti, Hennepinin piirisyyttäjä Mike Freeman kuvailee. 

Myös kolme muuta poliisiviranomaista ovat tutkinnan alla. Syyttäjän mukaan on todennäköistä, että myös he saavat syytteitä tapahtuneesta.

Floydin perhe ja tukijat eivät kuitenkaan pidä poliisin toimia riittävinä. 

– Emme ole tyytyväisiä. He kaikki olivat osallisia hänen (Floydin) murhaan ja heidän kaikkien on kannettava vastuunsa. Jos neljä tummaihoista miestä olisivat tappaneet jonkun, he kaikki olisivat nyt vankilassa, eräs perustelee. 

Ihmiset ovat tapahtuneesta raivoissaan

Tummaihoista miestä kohtaan käytetty voima sai aikaan valtavan raivon amerikkalaisten keskuudessa. 

Useat mielenilmaukset ovat riistäytyneet pahemman kerran käsistä: ihmiset ovat rikkoneet ikkunoita, sytyttäneet rakennuksia ja autoja tuleen. Poliisia vastaan on hyökätty, ja kansalliskaarti on kutsuttu apuun

Ainakin yksi poliisiasema on sytytetty tuleen tapahtuneen vuoksi. 

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja