Yhdysvalloissa kehitysvammainen mies teloitettiin vuonna 1994 tehdyistä murhista

Toimittajat kertovat, millaista on todistaa teloitusta 3:47
Katso myös: Toimittajat kertovat, millaista on todistaa teloitusta.

Missourin osavaltiossa Yhdysvalloissa mies on teloitettu vuonna 1994 tehdyistä murhista, kertoo BBC

Ernest Johnson sai tappavan pistoksen tiistaina sen jälkeen, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kieltäytyi harkitsemasta teloituksen lykkäämistä aiemmin päivällä.

Lievemmän rangaistuksen puolesta oli vedonnut Paavi Franciscus ja kaksi maan kongressin jäsentä.

Johnson tappoi kolme kaupan työntekijää ryöstön yhteydessä vuonna 1994. Johnsonin asianajajien mukaan mies oli tekoaikaan mentaalisesti lapsen tasolla ja kävi peruskoulua. Johnson oli tekoaikaan hieman alle kolmekymppinen.

Miehellä oli syntyessään alkoholioireyhtymä, sillä hänen äitinsä oli juonut runsaasti raskauden aikana. Hän oli myös menettänyt viidesosan aivoistaan vuoteen 2008 mennessä aivokasvaimen poistamisleikkauksen jälkeen.

Asianajajat viittasivat myös korkeimman oikeuden vuonna 2002 antamaan tuomioon, jonka mukaan kuolemantuomion käyttäminen kehitysvammaisia ​​amerikkalaisia ​​vastaan ​​rikkoo Yhdysvaltain perustuslain kahdeksatta lisäystä, joka kieltää "julmat ja epätavalliset rangaistukset".

Missourin korkein oikeus kuitenkin kieltäytyi muuttamasta Johnsonin teloituspäätöstä viime vuonna ja kieltäytyi ottamasta hänen tapaustaan ​​uudelleen käsittelyyn.

Osavaltion republikaanikuvernööri oli myös kieltäytynyt estämästä tuomion täytäntöönpanoa.

Kun tuomio oli varma, Johnson oli pyytänyt teloitusta ampumalla. Missourin korkein oikeus kuitenkin hylkäsi pyynnön ja teloitus suoritettiin tappavalla pistoksella.

Johnson oli kirjoittanut ennen kuolemaansa lausunnon, jossa hän pahoitteli rikoksiaan ja kiitteli perheen, ystävien ja juristien tukea.

Viimeksi vanki teloitettiin Missourissa toukokuussa 2020. Johnson on Yhdysvaltain seitsemäs teloitettu tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat