Yhdysvalloissa tapahtunee ensimmäinen liittovaltion teloitus 17 vuoteen – uhrien sukulaiset toivovat lykkäystä, tästä on kyse

3:47
Tältä tuntuu katsoa, kun kuolemanrangaistus pannaan täytäntöön – yli 150 teloitusta todistaneet toimittajat kertovat: "Ei ole helppoa nähdä jonkun kuolevan"

Liittovaltion teloituksen on määrä tapahtua tänään ensimmäistä kertaa 17 vuoteen Indianan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Historiallisesta teloituksesta kertovat muun muassa CNN ja BBC.

Daniel Lewis Leen, 47, on yksi neljästä miehestä, jonka on suunniteltu teloitettavan tänä kesänä. Kaikki heinä-elokuussa teloitettavat miehet ovat tuomittuina lapsen tappamisesta. 

Lee on määrä teloittaa tänään kello 16 paikallista aikaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Sukulaiset toivovat edelleen lykkäystä teloitukselle

Leen oli määrä tulla teloitetuksi tappavalla injektiolla jo viime vuoden puolella joulukuussa, mutta tuomioistuimet estivät kuolemantuomion toteutumisen. 

BBC:n mukaan jotkut uhrien sukulaisista vastustivat teloitusta ja pyysivät asialle lykkäystä. Syynä on sukulaisten pelko siitä, että teloituksen seuraaminen altistaisi heidät koronavirukselle

CNN:n mukaan yhdellä vankilan työntekijöistä on todettu koronavirustartunta. 

Muutoksenhakutuomioistuin kuitenkin eväsi lykkäyksen, sillä sen mukaan mikään liittovaltion laki tai määräys ei antanut uhreille oikeutta osallistua teloitukseen. 

Sukulaiset aikovat valittaa asiasta korkeimpaan oikeuteen.

0:47
Yhdysvalloissa on tänään määrä tapahtua teloitus ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2003.

Mies tuomittiin murhista

Lee tuomittiin rikoskumppaninsa kanssa toukokuussa 1999 kolmen samaan perheeseen kuuluneen henkilön murhasta. 

Mirror-lehden mukaan Lee kidutti ja suorastaan teurasti kolme samaan juutalaisperheeseen kuulunutta henkilöä murtauduttuaan perheen kotiin. 

Veritekojen jälkeen miehet upottivat ruumiit kivipainojen voimalla järveen. Ruumiit löydettiin useiden kuukausien kuluttua rikoksista. 

Uhrin sukulainen toivoisi elinkautista vankeutta, ei kuolemanrangaistusta

Earlene Peterson, 81, menetti tyttärensä, 8-vuotiaan lapsenlapsensa sekä vävynsä Leen karmivien tekojen vuoksi. 

Hän on kuitenkin kuolemantuomion sijaan toivonut, että sekä Lee että tämän rikoskumppani joutuisivat loppuelämäkseen vankilaan. 

– Kyllä, Daniel Lee turmeli elämäni, mutta uskon, että hänen henkensä riistäminen ei muuta sitä mitenkään, Peterson perusteli viime vuoden puolella antamassaan lausunnossa. 

Presidentti Donald Trumpin hallinto ilmoitti viime vuonna jatkavansa liittovaltion teloituksia pitkän tauon jälkeen

– Oikeusministeriö ylläpitää oikeusvaltion periaatetta. Olemme myös uhreille ja heidän perheilleen velkaa sen, että viemme oikeusjärjestelmämme määräämän rangaistuksen eteenpäin, Asianajaja William Barr perustelee lausunnossaan. 

Useat kymmenet odottavat kuolemanrangaistustaan

Viimeisin liittovaltion teloitus tapahtui vuonna 2003. Tuolloin henkensä menetti 53-vuotias Persianlahden sodan veteraani Louis Jones Jr., joka murhasi 19-vuotiaan sotilaan. 

Kuolemanrangaistus kiellettiin osa- ja liittovaltioiden tasolla korkeimman oikeuden päätöksellä vuonna 1972. 

Vuonna 1988 hallitus kuitenkin mahdollisti lailla kuolemanrangaistuksen käyttöönoton liittovaltion tasolla. Vuosina 1988–2018 teloituksia tehtiin kolme, vaikka kuolemanrangaistuksia oli tuona aikana jaettu kaikkiaan 78 vangille. 

BBC:n tietojen mukaan tällä hetkellä kuolemanrangaistus on vireillä kaikkiaan 62 ihmisen osalta. 

Lähteet: CNN, BBC, Mirror, The Sun

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja