Mainos

Yhdysvallat vetosi YK-kokouksessa Kiinaan Pohjois-Korean suitsimiseksi

Yhdysvallat on vedonnut YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa Kiinaan, jotta maa tehostaisi pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan.

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley muistutti kokouksessa, että Pohjois-Korea käy 90 prosenttia ulkomaankaupastaan Kiinan kanssa ja totesi, että päävastuu pakotteiden valvomisesta on Kiinalla.

Yhdysvallat uhkasi uusilla pakotteilla paitsi Pohjois-Koreaa itseään myös maita, jotka jatkavat kaupankäyntiä Pohjois-Korean kanssa.

– Tuomme tulevina päivinä turvallisuusneuvoston käsittelyyn päätöslauselmaluonnoksen, joka on suhteessa Pohjois-Korean toimien kiihtymiseen.

Kiina toisti kokouksessa aiemman ehdotuksensa, jossa Yhdysvallat ja Etelä-Korea keskeyttäisivät yhteiset sotilasharjoituksensa ja Pohjois-Korea jäädyttäisi vastavuoroisesti ydinaseohjelmansa. Maa korosti vastustavansa sotilastoimia.

– Kiina on aina vastustanut tiukasti kaaosta ja konfliktia Korean niemimaalla. Sotilaskeinot eivät saa olla vaihtoehto, Kiinan YK-lähettiläs Liu Jieyi sanoi kokoukselle.

Venäjä puolestaan ilmoitti vastustavansa paitsi sotilastoimia myös uusia pakotteita Pohjois-Korealle. Venäjän varalähettiläs Vladimir Safronkov sanoi muun muassa, että kaikkien täytyy tiedostaa, etteivät pakotteet ratkaise ongelmaa.

– Me yksinkertaisesti syöksymme kohti pattitilannetta, Safronkov sanoi pakotteista.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui hätäkokoukseen pohtimaan Pohjois-Korean tilannetta, sillä maa testasi varhain tiistaina Suomen aikaa mannertenvälistä ballistista ohjusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.