Pohjois-Korea uhkaili "joululahjalla" – Kiina ja Venäjä väläyttävät pakotteiden höllentämistä

1:18

Kiina ja Venäjä ovat ehdottaneet Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden lievittämistä. Maat ehdottivat asiaa YK:ssa sillä ehdolla, että Pohjois-Korea sitoutuu turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin ydinaseriisunnasta.

Kiinan ja Venäjän ehdotus on luonnos uudesta päätöslauselmasta, jossa todetaan, että YK:n turvallisuusneuvosto mukauttaa tarvittavalla tavalla sanktioitaan Pohjois-Koreaa vastaan maan myöntyessä oleellisiin turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin.

Ehdotus tuli osin yllätyksenä monille diplomaateille. Toisaalta Kiina ja Venäjä ovat aiemmin ilmaisseet, että ne torppaisivat uudet sanktiot Pohjois-Koreaa vastaan. Pohjois-Korea on ollut vuosia YK:n ja Yhdysvaltojen tiukkojen pakotteiden kohteena ydinohjelmansa takia.

Ehdotusluonnoksessa kannustetaan myös Yhdysvaltoja ja Pohjois-Koreaa jatkamaan neuvotteluitaan kaikilla tasoilla.

Pohjois-Korea on uhkaillut "joululahjalla"

Avaus tuli samana päivänä, kun Yhdysvaltain Pohjois-Korean-erityislähettiläs Stephen Biegun kritisoi Pohjois-Korean vihamielisiä kommentteja.

Biegun sanoi, että Pohjois-Korean lausunnot ovat olleet vihamielisiä, negatiivisia ja täysin tarpeettomia.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen väliset neuvottelut ydinaseriisunnasta ovat olleet jumissa jo kuukausia, ja toiveet edistyksestä ovat hiipuneet. Lievityksiä talouspakotteisiin toivova Pohjois-Korea on vaatinut myönnytyksiä vuodenvaihteeseen mennessä ja uhannut Yhdysvaltoja "joululahjalla", jos sen vaatimuksiin ei suostuta.

–  Olemme kuulleet ne kaikki (lausunnot). On valitettavaa, että lausunnot Yhdysvaltoja, Etelä-Koreaa, Japania ja eurooppalaisia ystäviämme kohtaan ovat olleet niin vihamielisiä, negatiivisia ja niin tarpeettomia, Biegun sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korean joululahjauhkaus saattaa viitata mannertenvälisten ohjuskokeiden jatkamiseen.

Biegun sanoi Yhdysvaltojen olevan tietoinen siitä, että Pohjois-Korea saattaa toteuttaa lähipäivinä merkittävän provokaation.

–  Sellainen ei lievästi sanottuna auttaisi lainkaan pysyvän rauhan saavuttamisessa Korean niemimaalla, Biegun sanoi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja