Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto antoi yksimielisen tukensa Pohjois-Koreaa koskeville pakotteille

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt yksimielisesti Pohjois-Koreaan kohdistuvat pakotteet.

Turvallisuusneuvosto äänesti Suomen aikaa varhain tiistaina Yhdysvaltain laatimasta, aiempaa lievemmästä päätöslauselmaehdotuksesta, jonka tavoitteena oli saada sen taakse myös Venäjä ja Kiina. Aiemmassa ehdotuksessa esitettiin kaiken kattavaa öljysaartoa Pohjois-Korealle sekä maan johtajan Kim Jong-unin varojen jäädyttämistä. Ehdotus oli tiukin tähänastisista.

Hyväksytty, lievempi päätöslauselma kieltää muun muassa maakaasun viennin Pohjois-Koreaan ja asettaa rajoituksia jalostettujen öljytuotteiden vientiin, uutistoimisto AFP kertoo. Se myös kieltää maita myöntämästä uusia työlupia pohjoiskorealaisille, jotka työskentelevät ulkomailla.

Yhdysvaltain YK-lähettilään Nikki Haleyn mukaan nyt hyväksytyt pakotteet olivat viesti Pohjois-Korealle siitä, että "maailma ei ikinä hyväksy ydinasevarusteltua Pohjois-Koreaa".

– Emme saa mitään iloa lisäpakotteiden asettamisesta, Haley kuitenkin sanoi.

– Emme etsi sotaa. Pohjois-Korean hallinto ei ole vielä ylittänyt rajaa, jonka jälkeen ei ole paluuta.

– Jos Pohjois-Korea jatkaa vaarallisella tiellä, me painostamme entistä kovemmin. Valinta on heidän.

Etelä-Korean hallitus on puolestaan toivottanut tervetulleeksi äänestyksen tuloksen. Etelä-Korea kutsui sitä "vakavaksi varoitukseksi siitä, että Pohjois-Korean provokaatiot vain vahvistavat maan eristämistä ja taloudellista painetta".

– Pohjois-Korean täytyy tajuta, että ydinaseohjelmasta luopuminen on ainoa keino taata maan turvallisuus ja taloudellinen kehitys, hallituksen tiedotteessa sanottiin.

Taustalla kuudes ydintesti

Yhdysvallat haluaa painostaa Pohjois-Korean neuvottelupöytään ja saada lopulta lopettamaan ohjus- ja ydinkokeet sekä ydinaseohjelmansa. Lisäpakotevaatimuksen taustalla on Pohjois-Korean kuudes ydintesti.

Pohjois-Korea ilmoitti aiemmin tässä kuussa testanneensa vetypommia. Maan valtion television mukaan koe oli täydellinen menestys, ja pommi voidaan ladata ohjuksen kärkeen. Koe tuomittiin jyrkästi maailmalla. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.