Mainos

USA vaatii YK:ssa "kovimpia mahdollisia" sanktioita Pohjois-Koreaa vastaan – Kiina toivoo kiireellisiä keskusteluja

2:07

Yhdysvallat vaatii "kovimpia mahdollisia" sanktioita Pohjois-Koreaa vastaan maan tekemän ydinkokeen takia, sanoi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa maanantaina.

– Vain kovimmat sanktiot mahdollistavat ongelman ratkaisemisen diplomatian keinoin, Haley sanoi.

Haley ei täsmentänyt, mihin sanktioihin Yhdysvallat voisi ryhtyä, mutta diplomaatit ovat ilmoittaneet, että öljynvientikiellolla olisi lamauttava vaikutus jo ennestään vaikeuksissa olevalle Pohjois-Korean taloudelle.

Japani, Ranska ja Britannia vaativat uusien sanktioiden nopeaa hyväksymistä, mutta vaatimus kohtasi odotetusti vastustusta Kiinalta ja Venäjältä. Maiden mukaan sanktiot yksin eivät ratkaise kriisiä, vaan niiden lisäksi tarvitaan diplomatiaa.

Kiina vaati kokouksessa kiireisiä keskusteluja Pohjois-Korean kanssa ja varoitti, ettei se salli kaaosta tai sotaa Korean niemimaalla.

– Niemimaan tilanne pitää ratkaista rauhanomaisesti, sanoi Kiinan YK-lähettiläs Liu Jieyi.

Yhdysvaltain lähettiläs Haley piti loukkaavana Kiinan ehdotusta, että vastineeksi Pohjois-Korean ydin- ja ohjusohjelman jäädyttämisestä Yhdysvallat ja Etelä-Korea keskeyttäisivät vuosittaiset sotaharjoituksensa.

– Kun roistovaltiolla on ydinase ja sen mannertenvälinen ohjus osoittaa sinuun, sinä et ota askelia madaltaaksesi puolustustasi. Kukaan ei tekisi sitä. Me emme todellakaan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja