Mainos

Yhdysvallat esittää päätöslauselmaa uusista Pohjois-Korea-pakotteista

Yhdysvallat aikoo esittää päätöslauselmaa uusista pakotteista Pohjois-Koreaa vastaan.

– Vain kovimmat sanktiot mahdollistavat ongelman ratkaisemisen diplomatian keinoin, sanoi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley maanantaina turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa.

Pohjois-Korea ilmoitti sunnuntaina testanneensa vetypommia. Pohjois-Korean valtion television mukaan koe oli täydellinen menestys, ja pommi voidaan ladata ohjuksen kärkeen.

Haleyn mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kerjää sotaa.

– Sota ei ole koskaan se, mitä Yhdysvallat haluaa. Me emme halua sotaa nyt, mutta maamme kärsivällisyys ei ole rajaton.

Haley ei täsmentänyt, mihin toimiin Yhdysvallat voisi ryhtyä, mutta diplomaatit ovat ilmoittaneet, että öljynvientikiellolla olisi lamauttava vaikutus Pohjois-Korean taloudelle.

Pakotteina voisi diplomaattien mukaan toimia myös esimerkiksi turismin rajoittaminen Pohjois-Koreaan ja se, että pohjoiskorealaisten työntekijöiden lähteminen ulkomaille estettäisiin.

Haley haluaa, että uusia pakotteita koskevasta päätöslauselmasta äänestetään ensi maanantaina.

Etelä-Korea: Uusi ohjuskoe ehkä valmisteilla 

Kiina ja Venäjä vastustivat odotetusti pakotteita ja totesivat, että tilanteessa tarvitaan diplomaattisia keskusteluja. Kiina varoitti, ettei se salli kaaosta tai sotaa Korean niemimaalla.

– Niemimaan tilanne pitää ratkaista rauhanomaisesti, sanoi Kiinan YK-lähettiläs Liu Jieyi.

Yhdysvaltain lähettiläs Haley piti loukkaavana Kiinan ehdotusta, että vastineeksi Pohjois-Korean ydin- ja ohjusohjelman jäädyttämisestä Yhdysvallat ja Etelä-Korea keskeyttäisivät vuosittaiset sotaharjoituksensa.

– Kun roistovaltiolla on ydinase ja sen mannertenvälinen ohjus osoittaa sinuun, sinä et ota askelia madaltaaksesi puolustustasi. Kukaan ei tekisi sitä. Me emme todellakaan.

Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan Pohjois-Korea saattaa valmistella uutta ohjuskoetta. Sen mukaan kyseessä voisi olla mannertenvälinen ohjus. Ministeriö ei kertonut, mihin se perusti tietonsa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.