Yhdysvallat varautuu ennennäkemättömään kriisiin "tuomiopäivän lentokoneella" – tällainen maan johdolle tarkoitettu kone on sisältä

Yhdysvaltojen ilmavoimat näytti, mitä tuomiopäivän lentokoneen sisältä löytyy 0:52
Katso videolta, minkälainen näky sisällä odottaa.

Yhdysvallat on jo pitkään varautunut kriiseihin – sellaisiinkin, joita maa ei ole ennen kohdannut. Yksi tavoista on maan johdolle tarkoitettu erikoisvarusteltu lentokone, joka on suunniteltu kestämään hyökkäyksiä laajalla skaalalla. Ilmavoimat näytti, mitä koneen sisältä oikein löytyy.

Jos kansallinen turvallisuus on uhattuna, on Yhdysvalloilla suunnitelma pahan päivän varalle.

Maan ilmavoimilla on tallissa Boeing E-4B -lentokone, joka tunnetaan myös lempinimellä "Nightwatch" (suomeksi Yövartio) tai dramaattisemmin "tuomiopäivän lentokone".

Nightwatch on ilmassa lentävä komentokeskus, joka on turvattu muun muassa sähkömagneettiselta pulssilta sekä lämpösäteilyltä. Lentokone voidaan tankata ilmassa, ja se pystyy tarvittaessa lentämään yhtäjaksoisesti vaikka viikon.

Jos Yhdysvaltoja uhkaa kriisi, pystyy presidentti antamaan lentokoneen sisältä käskyjä asevoimille.

Ilmavoimat haluaa näyttää, mitä koneen sisältä löytyy

Yhdysvaltain ilmavoimat tutustutti mediaa tuomiopäivän lentokoneeseen ja näytti harvinaista kuvaa lentokoneen sisätiloista.

– Haluan ihmisten ymmärtävän, mitä teemme. Haluan veronmaksajien tietävän, mihin heidän rahansa menevät. Haluan, että ihmiset luottavat siihen, että kansakunnallamme on kykyä kriisin aikana, kertoo ilmavoimien eversti Brian Golden.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat