Mainos

Yhdysvallat: Tilanne Irakissa paranee

Yhdysvaltain hallinto uskoo tilanteen Irakissa kehittyvän hyvään suuntaan huolimatta Irakin pääkaupungissa Bagdadissa viime päivinä tehdyistä lukuisista iskuista. Eilisen iskun kohteena oli mm. Kansainvälinen Punainen Risti, joka ryhtyy kotiuttamaan ulkomaalaista henkilökuntaansa.

-

Toistaiseksi tuntemattomat ryhmät hyökkäävät Yhdysvaltain joukkoja ja heidän tukijoiksi miellettyjä kohteita vastaan Bagdadissa. Presidentti Geoge Bush uskoo kuitenkin tilanteen kehittyvän hyvään suuntaan, sillä iskut ovat hänen mukaansa epätoivoisten ihmisten epätoivoisia tekoja.

- Irakilaiset ymmärtävät, että kyseessä on kourallinen ihmisiä, jotka eivät halua heidän elävän vapaudessa tai heidän lastensa käyvän koulua ja jotka eivät välitä terveydenhuollosta tai siitä, että asuntoihin tulee taas sähköä, sanoi presidentti Bush.

Yhdysvaltain hallintokoneisto on jo jonkun aikaa ollut tyytymätön median välittämään sotaisaan kuvaan Irakista. Yhdysvaltain Irak-vastaava halusikin jälleen muistuttaa, että edistystä on tapahtunut.

- Olemme saavuttaneet kaikki tavoitteemme elintärkeiden palvelujen palauttamisessa. Kaikki koulut ja sairaalat ovat auki. Sähkö on sotaa edeltävällä tasolla. Etenemme suunnitelmien mukaisesti. Toki meillä on vaikeita päiviä, kuten viime päivinä mutta menemme oikeaan suuntaan ja hyviä päiviä on enemmän kuin huonoja, Yhdysvaltain Irak-hallinnon johtaja Paul Bremer vakuuttaa.

Eilen iskun kohteeksi joutunut kansainvälinen Punainen Risti ryhtyy kotiuttamaan ulkomaalaista henkilökuntaansa Bagdadista. Punaisella Ristillä on Irakissa nyt vielä 35 ulkomaalaista ja 800 irakilaista työntekijää. Sotilaallista suojaa ei haluta, koska silloin iskujen tekijät uskoisivat avustusjärjestön siirtyneen vihollisen puolelle.

- Punaiselle Ristille on tarvetta Irakissa. Olemme olleet Irakissa vuodesta 1980. Emme lähteneet pahimpinakaan aikoina. Irakilaiset tarvitsevat meitä, uskoo Kansainvälisen Punaisen Ristin tiedottaja Antonella Notari kaikesta huolimatta.

Verinen päivä

Bagdadin eilisissä pommi-iskuissa kuoli ainakin 42 ihmistä ja yli 200 haavoittui. Yhdysvaltain armeijan mukaan iskujen tekijät olivat Irakin ulkopuolelta. Surmansa saaneista suurin osa oli siviilejä, kertoi Irakin poliisipäällikkö, apulaissisäministeri Ahmad Ibrahim tiedotustilaisuudessa. Hän ei kertonut, oliko surmansa saaneiden joukossa ulkomaalaisia. Yhdysvaltain armeijan edustajan mukaan iskuissa kuoli yksi amerikkalaissotilas.

Bagdadissa tehtiin eilen yhteensä viisi pommi-iskua, joista ensimmäinen tapahtui Kansainvälisen Punaisen Ristin päämajan edessä. Neljä muuta iskua tehtiin poliisiasemien lähellä eri puolilla kaupunkia.

Ulkoministeri Powell pyysi avustusjärjestöjä jäämään Irakiin

Yhdysvallat toivoo, etteivät kansainväliset avustusjärjestöt poistuisi Irakista viime päivien tuhoisista pommi-iskuista huolimatta. Ulkoministeri Colin Powell katsoo, että vetäytyminen olisi myönnytys terroristeille.

YK vähensi tuntuvasti työntekijöitään Irakissa jo elokuun tuhoisan itsemurhaiskun jälkeen.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 28.10.2003)

Eiliset iskut vaikeuttavat huomattavasti Punaisen Ristin ja Punaisen puolikuun työtä Irakissa. Avustusjärjestön tuhoamista käytettiin mediahuomion saamiseksi, sanoo SPR:n katastrofiavun koordinaattori Hannele Virtanen.
(Huomenta Suomi 28.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.