Yhdysvallat syyttää Irania laivaiskuista Arabiemiraattien aluevesillä – Todisteita ei kuitenkaan vielä tarjota

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton sanoi keskiviikkona Iranin olleen melkein varmasti Arabiemiraattien rannikolla tapahtuneiden öljytankkerien sabotaasihyökkäysten takana.

Neljä alusta joutui merimiinahyökkäysten kohteeksi. Kaksi näistä oli Saudi-Arabian tankkereita. Alukset vahingoittuivat hyökkäyksessä.

Boltonin mukaan miinat ovat lähestulkoon täydellä varmuudella lähtöisin Iranista. Todisteita hän ei suostunut kuitenkaan tarjoamaan.

–  En mene yksityiskohtiin. Alusten omistajat ja asianomaiset valtiot voivat julkistaa niitä omalla harkinnallaan. Mutta minun mielestäni on tärkeää, että Iranin johto tietää, että me tiedämme, Bolton sanoi lehdistötilaisuudessa Arabiemiraattien pääkaupungissa Abu Dhabissa.

Iran kiisti Boltonin syytökset jyrkästi keskiviikkona. Iranin ulkoministeriön edustaja Abbas Mousavi kertoi ministeriön nettisivuilla julkaistussa lausunnossa, että tämänkaltaisten naurettavien väitteiden esittäminen ei ole omituista, kun ne tulevat Yhdysvaltojen suunnasta.

Vastauksesta tulee harkittu

Bolton kertoi, että alueelle lähetetyt ylimääräiset joukot ovat siellä pelotteena ja vastaus hyökkäyksiin tulee olemaan harkittu.

Bolton esitti syytöksensä Iranin alueellisen arkkivihollisen Saudi-Arabian kutsumien hätäneuvottelujen aattona. Neuvotteluissa Persianlahden alueen valtioiden on tarkoituksena keskustella Yhdysvaltojen ja Iranin välisestä vihanpidosta, joka on pahentunut entisestään.

Alueella on viiden valtion kokoama ryhmä, joka tutkii toukokuun 12. päivänä tapahtuneita hyökkäyksiä.

Vain kaksi päivää merellä tapahtuneiden iskujen jälkeen jemeniläiset huthikapinalliset iskivät lennokeilla öljyputkeen Saudi-Arabiassa. Irania on syytetty huthikapinallisten tukemisesta.

Boltonin mukaan saudiarabialaiseen Yanbun satamaan on myös yritetty hyökätä pari päivää ennen tankkeri-iskua.

Bolton on parhaillaan Arabiemiraateissa ja aikoo keskustella Arabiemiraattien ja Saudi-Arabian johtajien kanssa alueellisista jännitteistä. Tarkoituksena on myös selvittää yhteistyössä se, mitä seuraavaksi tehdään.

Lue myös:

    Uusimmat