Yhdysvallat syyttää Irania hyökkäyksistä öljytankkereita vastaan Omaninlahdella

2:12

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syyttää Irania tämänpäiväisistä hyökkäyksistä öljytankkereita vastaan Omaninlahdella. Pompeon mukaan tämä selviää muun muassa tiedustelutiedoista ja käytetyistä aseista.

Presidentti Donald Trump puolestaan sanoi, että on liian aikaista edes harkita neuvotteluja Iranin kanssa. Trump sanoi arvostavansa Japanin pääministerin Shinzo Aben välitysyritystä, mutta sanoi, etteivät iranilaiset ole valmiita sopimuksen tekoon kuten eivät myöskään yhdysvaltalaiset.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella tänään tilanteesta Omaninlahdella. Kahden öljytankkerin epäillään joutuneen siellä hyökkäyksen kohteeksi.

Pyynnön turvallisuusneuvoston koollekutsumisesta esitti Yhdysvallat, kerrotaan diplomaattilähteistä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi, ettei maailmalla ole varaa suurempaan vastakkainasetteluun alueella. Hänen mukaansa faktat ja vastuut täytyy selvittää.

Norjalaisten merenkulkuviranomaisten mukaan norjalaisomistuksessa olevalla Front Altair -tankkerilla oli kolme räjähdystä. Toinen epäillyn hyökkäyksen kohteeksi joutunut oli japanilaisomistuksessa oleva Kokuka Courageous -tankkeri.

Iran on sanonut pelastaneensa tankkereista yli 40 ihmistä. Yhdysvallat on kyseenalaistanut tämän ja sanonut sen laivaston pelastaneen joitakin tankkereilla olleista, kertoo BBC.

"Iran ei liity tapaukseen"

Omaninlahden tämän päivän tapahtumat osuvat aikaan, jolloin Yhdysvaltain ja Iranin väliset suhteet ovat entisestään huonontuneet. Kun viime kuussa samoilla seuduilla tapahtui hyökkäyksiä tankkereita vastaan, Yhdysvaltain syyttävä sormi osoitti Iraniin päin.

Korkea-arvoinen iranilaisviranomainen sanoi BBC:lle, ettei Iran liity tämän päivän tapahtumiin.

– Joku yrittää horjuttaa Iranin ja kansainvälisen yhteisön välisiä suhteita, viranomainen lisäsi.

Yhdysvaltain virkaa tekevä YK-suurlähettiläs Jonathan Cohen sanoi, että kenenkään tekemää hyökkäystä kaupallista merenkulkua vastaan on mahdoton hyväksyä.

Toukokuussa kaksi saudiarabialaista, yksi norjalainen ja yksi Arabiemiirikuntien öljytankkeri vahingoittui hyökkäyksestä Omaninlahdella Arabiemiirikuntien edustalla. Tapausta ei ole pystytty selvittämään.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja