Mainos

Öljytankkerit joutuivat "sabotaasin" kohteeksi – Arabiemiirikuntien mukaan iskujen takana oli valtiollinen toimija

Arabiemiirikuntien vetämien tutkimusten mukaan viime kuussa Persianlahdella öljytankkereihin tehtyjen iskujen takana oli valtiollinen toimija.

YK:n turvallisuusneuvostolle tutkimusten alustavia tuloksia esitellyt Arabiemiirikunnat ei kuitenkaan esittänyt todisteita siitä, että Iran olisi ollut iskujen takana.

Iskut tapahtuivat 12. toukokuuta lähellä Fujairahin satamaa Arabiemiirikuntien rannikolla. Merimiinaiskut vaurioittivat kahta Saudi-Arabian, yhtä Arabiemiirikuntien ja yhtä Norjan tankkeria.

Tutkimukset viittaavat siihen, että iskut tehtiin Limpet-miinoilla, jotka sukeltajat kiinnittivät laivoihin magneettisesti. Arabiemiirikuntien mukaan isku oli monimutkainen ja koordinoitu ja todennäköisesti vain valtiollinen toimija kykenisi siihen.

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat syyttäneet iskusta Irania, joka on kiistänyt osallisuutensa. Tapaus on kiristänyt entisestään jännitteitä Yhdysvaltojen ja Iranin välillä ja lisännyt pelkoja sodasta Persianlahdella.

Saudi-Arabian YK-lähettiläs Abdallah al-Mouallimi sanoi turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen, että Saudi-Arabia uskoo Iranin olevan vastuussa iskusta. Venäjän YK-lähettiläs Vladimir Safronkov puolestaan sanoi, ettei turvallisuusneuvostolle esitetty todisteita Iranin osallisuudesta, ja muistutti tutkinnan olevan yhä kesken.

Venäjän uskotaankin estävän YK:n turvallisuusneuvoston toimet Irania vastaan.

Yhdysvallat on iskujen jälkeen vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan Persianlahdella. Presidentti Donald Trump on kuitenkin sanonut, ettei hän halua sotaa Iranin kanssa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja