Mainos

Saudi-Arabian öljytankkerit joutuivat "sabotaasin" kohteeksi – yksi tankkereista oli hakemassa öljylastia Yhdysvalloille

Arabiemiraatit sanoo, että neljä ulkomaalaista alusta on joutunut sabotaasin kohteeksi lähellä maan aluevesiä Omaninlahdella.

Kaksi aluksista kuuluu Saudi-Arabialle. Saudi-Arabian mukaan öljytankkerit kärsivät hyökkäyksissä merkittäviä aineellisia vahinkoja, mutta ihmisiä ei loukkaantunut.

Saudi-Arabia tai Arabiemiraatit eivät ole ottaneet kantaa siihen, kenen epäilevät olevan sabotaasin takana. Jännitteet Lähi-idässä ovat kuitenkin viime viikkoina kiristyneet Yhdysvaltojen ja Iranin nokittelun takia.

Yhdysvallat on muun muassa lähettänyt lisää sotilaskalustoa Persianlahdelle. Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen läheinen liittolainen ja Iranin arkkivihollinen.

Saudi-Arabian energiaministerin mukaan toinen tankkereista oli matkalla hakemaan Yhdysvaltoihin tarkoitettua raakaöljyä, kun alus joutui sabotaasin kohteeksi.

Saudit eivät ole virallisesti syyttäneet Irania sabotaasista. Iranin ulkoministeriö on tuominnut hyökkäykset ja vaatinut niistä kattavaa selvitystä.

Pompeo keskustelee Iranista Brysselissä

Yhdysvalloilla on alueella lentotukialus ja B-52-pommikoneita. Viikonloppuna maa kertoi lähettävänsä niiden tueksi vielä maihinnousualuksen ja Patriot-torjuntaohjuspatteriston.

Kaluston lisäystä Yhdysvallat on perustellut Iranin uhalla, mutta jätti täsmentämättä, mitä sillä tarkoittaa.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo vierailee tänään Brysselissä ja keskustelee Iranista EU:n edustajien kanssa. Yhdysvallat ja EU ovat olleet eri raiteilla Iranin suhteen siitä lähtien, kun presidentti Donald Trump vuosi sitten ilmoitti, että Yhdysvallat vetäytyy Iranin kanssa solmitusta kansainvälisestä ydinsopimuksesta.

Euroopan johtajat ovat yrittäneet pitää sopimusta kasassa. Viime viikolla Iranin presidentti Hasan Ruhani kuitenkin ilmoitti, että Iran aikoo lakata noudattamasta osaa sopimuksen rajoitteista.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja