Yhdysvallat suunnitteli räjäyttävänsä ydinpommin Kuussa 1950-luvulla, mutta perui aikeensa – näin absurdi projekti A119 sai alkunsa

Vince Houghtonin uutuuskirjassa käsitellään tiedustelun ja armeijan suunnittelemia absurdeja ideoita, jotka eivät ole loppujen lopuksi toteutuneet. Yksi kirjassa esiin nostetuista tapauksista on nimeltään projekti A119. 

Kirjassa Ydinisku Kuuhun ja muita järjettömiä sotilashankkeita kerrotaan Yhdysvaltojen ilmavoimien pyytäneen työryhmää selvittämään vuonna 1958, kuinka hyvin Kuussa räjäytetty ydinpommi näkyisi Maahan ja mitkä olisivat sen seuraukset. 

Projektissa olivat mukana muun muassa fyysikko Leonard Reiffel ja televisiopersoona, kirjailija Carl Sagan. Saganin tehtävänä oli mallintaa ja laskea tarkasti, miten ydinlatauksesta syntyvä pölypilvi leviäisi.

Pelkona Neuvostoliiton ehtiminen ensin

Räjäytyksen motiivina olisi ollut kiriä Neuvostoliiton etumatkaa kylmän sodan aikana. Yhdysvallat koki tarpeelliseksi osoittaa muulle maailmalle, että kilpajuoksua avaruuteen ei oltaisi vielä hävitty.

Pelkona oli myös, että Neuvostoliitto ehtisi räjäyttämään Kuusta palasen ennen Yhdysvaltoja.

Marraskuussa vuonna 1958 uutistoimisto United Press International julkaisi tiedon, jonka mukaan Neuvostoliitto aikoisi räjäyttää Kuussa vetypommin marraskuun seitsemäntenä tai sen tienoilla.

Kirjan mukaan kukaan ei tunnu tietävän, mistä tämä huhu oli saanut alkunsa. 

– Se kuvaa hyvin Yhdysvalloissa Sputnikin laukaisun jälkeen vallinnutta paniikkia, kirjassa täsmennetään.

Projektista luovuttiin tammikuussa vuonna 1959, jolloin Yhdysvaltojen ilmavoimat päätti, että projekti A119 on aika hyllyttää.

Kirjan kirjoittanut Houghton on Washingtonin Kansainvälisen vakoilumuseon kuraattori, joka myös juontaa miljoonayleisön saanutta Spycast-podcastia. Hän kertoo kirjassaan, että ei ole vielä kuullut vakuuttavaa selitystä sille, miksi projektista luovuttiin. Hänen mukaansa eri tahoilla on erilaisia teorioita, mutta ne ovat hänen mukaansa pelkkää spekulaatiota. 

– Projektin päättymisestä puhuttaessa toistuvat sellaiset ilmaukset kuin “ilmeisesti” ja “näyttää siltä että”. Ilmavoimat ilmeisesti peruutti ohjelman, koska sen arveltiin voivan olla vaaraksi Maan asukkaille, kirjassa kerrotaan.

Lähde: Ydinisku Kuuhun, Vince Houghton, Atena 2020. Suomentaja: Virpi Vainikainen. 

Lue myös:

    Uusimmat