Mainos

Yhdysvallat selvittää UMTS-taajuuksia

Yhdysvaltain päätös kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkojen tarvitsemien radiotaajuuksien selvittämisestä on herättänyt alan teollisuuden piirissä toiveita USA:n osallistumisesta kattavan globaalin laajakaistaisen matkaviestinverkon rakentamiseen. Molemmat Yhdysvalloissa tutkittavaksi otetut taajuusalueet kuuluvat kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmien käyttöön kansainvälisesti sovittuihin radiotaajuuksiin.

Se, johtaako USA:n selvitys taajuusalueiden vapauttamiseen 3G-järjestelmille, on vielä avoin kysymys. Parhaassakin tapauksessa globaalisti yhteen sopivien kolmannen sukupolven radiotaajuuksien käyttöönotto Yhdysvalloissa on kallis ja vaikea operaatio. Se edellyttää niiden nykyisten käyttäjien siirtämistä muille taajuuksille. Yhdysvaltain vaihtoehdot alkavat kuitenkin käydä vähiin. 3G-verkoille on käytännössä pakko pian osoittaa niiden tarvitsema radiotaajuus.

Eurooppa ja Aasian maat rakentavat jo kiihtyvällä vauhdilla kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmiä yhteisellä standardilla. Mitä pitempään Yhdysvallat lykkää ratkaisuja kolmannen sukupolven verkkojen rakentamisesta, sitä pahemmin sitä uhkaa jälkeen jääminen matkaviestinnän kehityksestä. Radiotaajuuksien valinnasta ja standardeista käyty keskustelu ei ole vain teknistä asiantuntijapohdiskelua. Standardit ovat tietotekniikan tämän päivän suuri strateginen kysymys erityisesti matkaviestinnässä. Juuri laajakaistaiset matkapuhelinverkot ovat se tärkein "tiedon valtatie", jolla globaalia tietoyhteiskuntaa rakennetaan.

Siirtyminen "perinteisistä" matkapuhelimista laajakaistaisiin mediapuhelimiin tai päätelaitteisiin merkitsee samalla mullistavaa eri palvelujen ja tekniikoiden integroitumista. Toisen sukupolven digitaalisten verkkojen, puhelinten ja palveluiden kehitys osoittaa jo nyt, että "mobiili multimedia" on se tekijä, joka yhdistää tulevaisuuden viestintä- ja tietotekniikat ja verkottaa kansalaiset, yritykset ja palvelut tehokkaimmin.

Yhdysvallat selvittää kaistojen vapauttamista

Yhdysaltain liittovaltion viestintäkomissio FCC sai lokakuussa tehtäväksi selvittää kahden taajuusalueen

vapauttamisen laajakaistaverkkojen käyttöön yhdessä Telekommunikaatio- ja tietohallituksen NTIA:n kanssa. Niiden pitäisi ensi maaliskuuhun mennessä pystyä esittämään arvioi tästä aihetuvista kustannuksista ja teknisistä ongelmista. Tutkittavana ovat taajuuskaistat 2500-2690 megahertziä ja 1755-1850 megahertziä.

Yhdysvaltain ongelma on, että maan hallitus on jakanut aiemmin kansainvälisesti 3G:lle varattuja taajuuksia muuhun käyttöön. Toista kaistaa näistä tiedon valtateistä käyttävät USA:n puolustusvoimat ja liittovaltion viranomaiset. Toinen on myyty pääosin paikallisille televisioyhtiöille. Samoja ongelmia Yhdysvalloissa on myös muilla Kansainvälisessä televiestintäliitossa ITU:ssa kolmannen sukupolven matkapuhelimille varatuilla taajuusalueilla. Kolmannen sukupolven taajuussuunnittelu alkoi ITU:ssa jo 1980-luvulla ja ensimmäiset taajuudet laajakaistaverkoille varattiin Maailman radiokonferenssissa vuonna 1992. Viime vuonna pidetyssä radiokonferenssissa kolmannen sukupolven verkoille osoitettiin vielä 160 megahertziä lisää radiokaistaa kolmelta taajuusalueelta.

Kolmannen sukupolven järjestelmille on sopimuksin osoitettu radiokaistaa yhteensä viideltä taajuusalueelta. Vuoden 1992 radiokonferenssi osoitti laajakaistaverkoille taajuudet 1885-2025 megahertziä ja 2110-2220 megahetrziä. Viime vuonna sovittiin vielä 809-960 megahertzin, 1710-1885 megahertzin ja 2500-2690 megahertzin taajuusalueiden varaamisesta 3G-verkoille.

Suomeen tulee neljä 3G-verkkoa

Siirtyminen digitaalisista toisen sukupolven matkapuhelinjärjestelmistä kolmanteen sukupolveen tapahtuu Euroopassa ja monissa muissa jo valintansa tehneissä maissa kehityksenä toisen sukupolven GSM-järjestelmistä kolmannen sukupolven UMTS/IMT-2000 -järjestelmiin. Yhteiseen standardiin liittyvä Japani muodostaa sikäli poikkeuksen, että se rakentaa kokonaan uuden kolmannen sukupolven verkon.

Tiedossa olevien päätösten perusteella UMTS:sta tulee lähes koko maailman kattava yhteinen kolmannen sukupolven järjestelmä. Suurista markkinoista Kiinan standardivalinta on vielä Yhdysvaltain lisäksi auki. Sen odotetaan kuitenkin liittyvän UMTS:n käyttäjiin, vaikka maassa on tutkittu myös muita vaihtoehtoja.

Suomessa kolmannen sukupolven toimiluvat myönnettiin neljälle operaattorille. Jokaiselle operaattorille annettiin 2 kertaa 15 megahertzin kaistat laajakaistaverkkoja varten. Tukiasemien vastaanottokanavat toimivat taajuusalueella 2110 megahertziä-2170 megahertziä ja lähetyskanavat taajuusalueella 1922,8 megahertziä-1977,2 megahertziä.

Kolmannen sukupolven toimiluvat jaettiin Suomessa viime vuoden maaliskuussa. Valtioneuvosto myönsi kolmannen sukupolven toimiluvat Radiolinjalle, Soneralle, Suomen Kolmegeelle ja Telia Mobilelle. Luvat ovat voimassa 20 vuotta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.