Yhdysvallat ryhtyy pumppaamaan rahaa pankkeihin

Presidentti George W. Bush julkisti tänään virallisesti suunnitelmat Yhdysvaltain pankkien pelastamisesta. Historiallisen ja mittavan hätäsuunnitelman mukaan 700 miljardin dollarin pelastuspaketista käytetään ainakin 250 miljardia dollaria pankkiosakkeiden ostamiseen.

Alustavien tietojen mukaan ainakin rahaa pumpataan maan yhdeksään suurimpaan rahoituslaitokseen, joukossa ovat muiden muassa Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo ja Bank of America.

-He ovat päättäneet tehdä jotain merkittävää ja tämä on todella sitä, totesi analyytikko Gerald Cassidy uutistoimisto Bloombergille.

Presidentti Bush halusi korostaa kuitenkin sitä, että kyseessä on väliaikainen ratkaisu.

-Tämä on perustavanlaatuinen lyhytaikainen toimenpide jolla vakautetaan Yhdysvaltain pankkijärjestelmä. Sen avulla ei ole tarkoitus kaapata vapaita markkinoita, vaan auttaa niiden säilyttämisessä, sanoi Bush tiistaiaamuisessa puheessaan.

Bush vakuutti myös, että veronmaksajia suojellaan mahdollisimman tarkasti suunnitelman kustannuksilta.

Valkoisen talon julkistamien pelastussuunnitelmien mukaan pienyritysten talletukset suojataan maksuvalmiuden parantamiseksi ja myös pankkien väliset lainat taataan rahaliikenteen vauhtiin saamiseksi.

Viimeinen oljenkorsi

Bushin hallinto on ollut varsin vastahakoinen menemään näin pitkälle pankkien pelastamisessa, mutta sillä ei ollut vaihtoehtoa, kun roskapankkisuunnitelma ei rauhoittanut markkinoita millään lailla. Asiantuntijat ovat vakuuttuneita, että pankkien osuuksien ostamisella saadaan niille pääomaa huomattavasti nopeammin kuin ongelmaosakkeiden lunastamisella.

Valtionvarainministeri Henry Paulson vaatikin tukirahaa saavia käyttämään varat talouskasvun turvaamiseen.

-Meidän on saatava takaisin luottamus rahoitusjärjestelmäämme, Paulson korosti omassa tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan.

-Nämä ovat vakavaraisia yrityksiä, hän viittasi osittain haltuun otettaviin pankkeihin. Ne tekevät tämän taloutemme hyväksi, Paulson lisäsi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat