Yhdysvallat on keskellä valtavaa kriisiä: Jopa 40 miljoonaa amerikkalaista on häätöuhan alla

0:47
Trump: Koronakriisi menee pahempaan suuntaan ennen tilanteen paranemista.

Yhdysvallat on keskellä valtavaa koronaepidemian aiheuttamaa kriisiä. Lähes 30 miljoonalla amerikkalaisella ei ollut tarpeeksi ruokaa viime viikolla. Jopa 40 miljoonaa uhkaa myös häätö, koska ihmisillä ei ole varaa maksaa vuokraa tai asuntolainojen lyhennyksiä.

Yhdysvalloissa käydään tällä hetkellä suurta keskustelua, miten koronaelvytystä jatketaan, kun nykyinen apupaketti päättyy heinäkuun lopussa.

Tähän saakka esimerkiksi yritykset ovat voineet hakea matalakorkoista lainaa ja koronan takia työttömäksi jääneet ihmiset ovat voineet saada 600 dollarin viikoittaista työttömyyskorvausta.

Fedin kesäkuun muistiinpanot paljastivat, että yritykset ovat kokeneet vaikeuksia saada ihmisiä takaisin töihin sen jälkeen, kun työttömyyskorvaus on ylittänyt palkkatyöstä saatavan korvauksen.

Republikaanit ovatkin ehdottaneet, että syyskuussa ihmiset voisivat saada työttömyyskorvausta 200 dollaria viikossa, mikä muuttuisi lokakuussa 70 prosenttiin palkkatuloista.

Demokraatit haluaisivat jatkaa 600 dollarin viikkokorvausta, mikä on koskenut kriisin aikana 25 miljoonaa amerikkalaista.

Hallituslähteiden mukaan osapuolet ovat vielä kaukana toisistaan. Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi kommentoi keskiviikkona, että demokraatit haluavat paljon "kattavamman" paketin kuin republikaanit ovat tuoneet pöytään.

Kunnes tilanne raukeaa, ihmiset ovat paljon pienempien työttömyyskorvausten parissa, joiden suuruus vaihtelee osavaltioittain.

Torstaina Yhdysvaltain väestölaskentavirasto julkaisi tilastot, joiden mukaan lähes 30 miljoonaa amerikkalaista koki, että heillä ei ollut tarpeeksi ruokaa heinäkuun toiseksi viimeisellä viikolla.

Kyselyyn vastasi 249 miljoonaa amerikkalaista, joista 23,9 miljoonaa kommentoi, että "ajoittain ei ollut tarpeeksi ruokaa" ja 5,42 miljoonaa kertoi ruoasta olleen puutetta "usein".

Väestölaskentaviraston tilastot julkaistiin samaan aikaan, kun hallinto julkaisi tiedon, että Yhdysvaltojen bruttokansantuote supistui toisella vuosineljänneksellä 32,9 prosentin vuosivauhtia koronakriisin aiheuttamien taloudellisten haittojen takia. Kyseessä oli historian suurin kvartaalisupistus.

Alkamassa myös asumiskriisi

Myös uudet työttömyyskorvaushakemukset julkaistiin torstaina. Korvaushakemusten määrä nousi edellisestä viikosta, kun hakijoita oli 1,434 miljoonaa. Edellisellä viikolla hakijoita oli 1,422 miljoonaa. Viime viikolla trendi kääntyi nousuun ensi kertaa maaliskuun jälkeen.

Glassdoorin ekonomisti Daniel Zhao kommentoi, että työttömyyskorvaushakemusten määrä nousu antaa odottaa W-kasvua.

– Työttömyyskorvaushakemusten nousu kertoo, kuinka hauras korjausliike on.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa on käynnistymässä asumiskriisi, kun edellisten kuukausien asuntohäätökielto päättyi. Esimerkiksi CNBC arvioi, että jopa 40 miljoonaa amerikkalaista on häätöuhan alla, koska ihmisillä ei ole varaa maksaa vuokraa tai asuntolainojen lyhennyksiä.

Valkoinen talon Larry Kudlow on luvannut, että häätökielto jatkuu myös heinäkuun jälkeen, mutta ainakaan tällä hetkellä sitä ei ole enää voimassa.

Spartan Securities Capitalin ekonomisti Peter Cardillo kommentoi tiistaina, että markkinoiden on parempi varautua pitkäaikaiseen kurimukseen, koska tilanteen ratkaisu voi kestää kongressissa vielä pitkään, koska poliittinen jakolinja on tällä hetkellä niin syvä.

– Tämä taistelu voi kestää vielä pitkään.

Samaan aikaan koronavirus jatkaa leviämistään Yhdysvalloissa. Keskiviikkona kuolleiden määrä ylitti jo 150 000 ihmisen rajan, mikä vastaa yli viideosaa maailman kaikista koronakuolemista. Päiväkuolemien keskiarvo on myös noussut yli tuhanteen ensimmäistä kertaa kesäkuun alun jälkeen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja