Yhdysvallat: Kiinan on lopetettava naapuriensa kiusaaminen

Yhdysvallat vaatii Kiinaa lopettamaan käytöksen, joka vaarantaa sen naapurimaiden itsemääräämisoikeuden.

Yhdysvaltain virkaatekevä puolustusministeri Patrick Shanahan suuntasi varoituksen sanoja Kiinalle lauantaina Singaporen turvallisuuskonferenssissa Yhdysvaltain ja Kiinan valtakamppailun kiristyessä monella rintamalla.

Shanahanin mukaan Kiinan täytyy kyetä rakentaviin suhteisiin alueen muiden maiden kanssa.

Kiina on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan muun muassa Etelä-Kiinan merellä, ja sotilaallinen varustelu Itä-Aasian alueella on lisääntynyt. Etelä-Kiinan meren lisäksi esimerkiksi Taiwan ja Korean niemimaa ovat poliittisesti räjähdysherkkiä alueita.

– Kiina voi ja sen pitää pystyä rakentaviin suhteisiin alueen muiden maiden kanssa. Mutta käytöksen, joka nakertaa muiden maiden itsemääräämisoikeutta ja kylvää epäluuloja Kiinan tavoitteista, on loputtava, Shanahan sanoi.

– Siihen asti kunnes se loppuu, vastustamme lyhytnäköistä, kapeakatseista ja nurkkakuntaista tulevaisuusvisiota. Puolustamme vapaata ja avointa järjestystä, josta me kaikki, Kiina mukaan lukien, olemme hyötyneet.

Kiinan puolustusministerikin on paikalla

Shanahan vakuutti, että Yhdysvallat panostaa suuresti Aasian ja Tyynenmeren alueelle säilyttääkseen sotilaallisen johtoasemansa ja kykynsä puolustaa aasialaisia liittolaisiaan.

–Pohjois-Korea on yhä suuri uhka ja vaatii jatkuvaa valppautta. Intian valtameren ja Tyynen valtameren alue on prioriteettimme. Olemme siellä, minne kuulumme. Investoimme tälle alueelle, Shanahan lupasi.

Shanahanin mukaan Yhdysvaltojen pitää olla valmis reagoimaan nopeasti mahdollisiin kriiseihin. Hänen mukaansa Yhdysvallat ei pyri konflikteihin, mutta tietää että kyky voittaa sodat on paras pelote.

– Haluamme varmistaa, että yksikään vihollinen ei kuvittele voivansa saavuttaa poliittisia tavoitteita sotilaallisen voiman kautta.

Singaporen konferenssissa on paikalla myös Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe. Hän puhuu konferenssissa sunnuntaina, jolloin hänen odotetaan vastaavan Shanahanille.

Wei ja Shanahan tapasivat perjantaina ja pääsivät Kiinan puolustusministeriön mukaan yhteisymmärrykseen joistakin asioista. Wei korosti erityisesti Taiwanin tilannetta ja kehotti Yhdysvaltoja olemaan aliarvioimatta Kiinan sotilasmahtia.

Lue myös:

    Uusimmat