Kiina kritisoi rankasti Yhdysvaltain, Japanin ja Filippiinien huippukokousta – "Holtitonta panettelua"

Kiinan ja Filippiinien rannikkovartioston alukset törmäsivät kiista-alueella – hetki tallentui videolle 0:47
Kiinan ja Filippiinien rannikkovartioston alukset törmäsivät kiista-alueella – hetki tallentui videolle (5.3.2024)

Kiina kritisoi rajusti Yhdysvaltain, Japanin ja Filippiinien pitämää ensimmäistä yhteistä huippukokousta. Kiinan mielestä Japanin ja Filippiinien ei pitäisi ryhtyä puolustusyhteistyöhön, joka on selvästi suunnattu Kiinaa vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Japanin pääministeri Fumio Kishida ja Filippiinien presidentti Ferdinand Marcos tapasivat eilen Valkoisessa talossa Washingtonissa. Maat ilmaisivat vakavan huolensa Kiinan toimista Etelä-Kiinan merellä ja sanoivat olevansa huolissaan Kiinan vaarallisesta ja aggressiivisesta käytöksestä alueella.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Mao Ning sanoi tänään, että Kiinan kaikki toimet Etelä-Kiinan merellä ja Itä-Kiinan merellä ovat laillisia ja moitteettomia. Hän lyttäsi kolmen maan huippukokouksen.

– Vastustamme tiukasti osallistumista tällaisiin suljettuihin klikkeihin, jotka sulkevat pois muut alueen maat, Mao sanoi.

Hänen mukaansa Japanilla ja Filippiineillä on oikeus suhteiden kehittämiseen muiden maiden kanssa, mutta yhtä maata vastaan suunnattu kolmenvälinen yhteistyö menee Kiinan mielestä liian pitkälle.

– Jos nämä eivät ole holtitonta panettelua ja hyökkäyksiä Kiinaa vastaan, mitä ne ovat? Mao sanoi.

Lupauksia liittolaisille

Yhdysvaltain presidentti Biden antoi huippukokouksessa raudanlujiksi kuvailtuja puolustuslupauksia sekä Japanille että Filippiineille.

Tilanne Etelä-Kiinan merellä on kiristynyt viime aikoina. Filippiinien ja Kiinan alusten välillä olleet yhteenotot ovat herättäneet huolta laajemmasta konfliktista. Kiina katsoo lähes koko meren kuuluvan itselleen ja on esimerkiksi rakentanut alueelle tekosaaria ja tukikohtia pönkittääkseen asemaansa.

Myös Kiinan uhittelu Taiwanin saarta kohtaan on tehnyt merialueen tilanteesta lähes räjähdysherkän. Tästä syystä Biden on pyrkinyt vahvistamaan liittolaissuhteita.

– Yksikin isku Filippiinien ilmakalustoon, aluksiin tai asevoimia kohtaan Etelä-Kiinan merellä avaisi yhteisen puolustussopimuksemme, Biden sanoi.

Kolmikko sanoi yhteisessä tiedonannossaan, että maat aikovat järjestää merivoimien yhteistä koulutusta ja harjoituksia muun muassa Australian kanssa.

Lue myös: