Mainos

Yhdenvertaisuusvaltuutettu lakimuutoksesta: Riskinä paperittoman ihmisryhmän syntyminen

Kesällä muuttunut laki turvapaikanhakijoiden palautuksista ei ole toiminut niin kuin toivottiin, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kertoo.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt eivät enää lakimuutoksen jälkeen saa tilapäistä olekelulupaa siinä tapauksessa, että he eivät palaa vapaaehtoisesti kotimaahansa, eikä heitä voi sinne esimerkiksi maan turvallisuustilanteen vuoksi pakkopalauttaa. 

Lakimuutoksen tarkoituksen oli lisätä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten vapaaehtoista paluuta kotimaahansa. 

Toistaiseksi lakimuutos ei ole Pimiän mukaan johtanut toivottuun tavoitteeseen, vaan muutoksessa piilee hänen mukaansa riski paperittomien ryhmän syntymisestä Suomeen.

–  Se johtaa siihen, että meillä on tällaisia paperittomia ihmisiä, joiden odotetaan poistuvan itse maasta. Siinä on se pelko, että jos ihmiset eivät kuitenkaan poistu tällaisiin vaarallisiin maihin, kuten esimerkiksi Somaliaan, ja jäävätkin sitten tänne ilman mitään statusta, niin se johtaa siihen, että meille tulee tällainen toinen kansanryhmä, joka ei kuulu mihinkään meidän palvelujen tai muun yhteiskunnan piiriin. Se on hyvin pelottavaa, Pimiä sanoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.