Tuore sisäministeri haluaa kiintiöpakolaisia turvapaikanhakijoiden sijaan – "Nykyinen järjestelmä perustuu salakuljettamiseen"

Suomesta käännytyspäätöksen saanut turvapaikanhakija ammuttiin kotimaassaan Irakissa 4:07

Turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa kotimaihinsa, jos suomalaisilla viranomaisilla on tiedossa ihmisen olevan vaarassa nimenomaan henkilökohtaisen uhan takia, totesi uutena sisäministerinä tänään aloittanut kokoomuksen Kai Mykkänen Kymmenen uutisille.

Yle kertoi aiemmin, että Suomesta kotimaahansa käännyttämä irakilaispoliisi ammuttiin vain viikkoja Irakiin palaamisen jälkeen. Ylen mukaan palauttamista odottaa myös ammutin miehen tytär, jolla on jo kaksi lasta Suomessa asuvan irakilaismiehen kanssa.

– Emme tietenkään voi aukottomasti tietää tämänkään valitettavan tapauksen kohdalla, että onko (kuolema) johtunut niistä seikoista, jotka hän toi esiin hakemusta tehdessään vai onko tapahtunut jotain muuta, Mykkänen kommentoi.

Sisäministerin mukaan traaginen yksittäistapaus ei myöskään anna syytä pohtia Suomen turvapaikkapolitiikan muuttamista.

– Emme voi tietää kaikkia asioita, mitä tähän tapaukseen liittyy, mutta meidän on koko ajan arvioitava, onko maahanmuuttoviranomaisilla riittävät mahdollisuudet arvioida tarpeeksi hyvin henkilöön kohdistuvaa uhkaa.

Haluaa enemmän kiintiöpakolaisia

Kai Mykkäsen mielestä nykyisestä turvapaikkapolitiikasta tulisi kuitenkin siirtyä malliin, missä Suomeen ja Eurooppaan otettaisiin entistä enemmän pakolaisia suoraan pakolaisleiriltä.

Mykkäsen mukaan hänen esityksensä ei tarkoita, että Suomeen tulisi sekä nykyinen määrä turvapaikanhakijoita että entistä enemmän kiintiöpakolaisia. Sen sijaan uusi malli rakennettaisiin entisen tilalle. Järjestelmän muutos vaatisi ministerin mukaan kuitenkin Euroopan laajuista pohdintaa ja päätöksiä.

Mykkänen muistutti, että nykyiseen malliin liittyy runsaasti surullisia tapauksia, vaikeuksia ja kustannuksia. Tämän vuoksi kiintiöpakolaisuuteen perustuvasta mallista täytyisi uskaltaa keskustella.

– Nykyinen järjestelmä perustuu salakuljettamiseen ja turvapaikanhakuun. Meillä on satoja tuhansia kielteisen päätöksen saaneita sen tuloksena Euroopassa, mikä on oma ongelmansa.

Lue myös:

    Uusimmat