Paperittomille oleskeluluvat? Näin kantojaan perustelevat vihreät ja perussuomalaiset: "On erikseen työperäinen maahanmuutto"

Suomessa on tuhansia ihmisiä, joilla ei ole oleskelulupaa – katso videolta ytimekäs raportti, mitä ilmiö tarkoittaa 2:32
Suomessa on tuhansia ihmisiä, joilla ei ole oleskelulupaa – katso videolta ytimekäs raportti, mitä ilmiö tarkoittaa

Vihreiden ja perussuomalaisten näkemykset oleskeluluvan antamisesta paperittomille ihmisille eroavat toisistaan. Millaisia ratkaisuja on pulmallisen ilmiön hallitsemiseksi?

Sisäministeriössä pohditaan parhaillaan oleskeluluvan myöntämistä niin kutsutuille paperittomille ihmisille. 

Vuonna 2015 Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Seuraavana vuonna tulijoita oli vajaat 6 000.

Pakolaiskriisin aikana Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista noin 3 000 elää yhä Suomessa odottaen päätöstä turvapaikka- tai oleskelulupahakemuksiinsa vuosien hakemuskierteen jälkeen. 

Lisäksi osa on kadonnut kokonaan viranomaisten näköpiiristä kielteisen päätöksen tai umpeutuneen oleskeluluvan seurauksena.

– Yhtäkkiä meillä on uusi ryhmä ihmisiä, jotka ihan aidosti haluavat jäädä tänne, Suomen Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström selventää. 

Paperittomien, eli vailla voimassa olevaa oleskelulupaa olevien ihmisten, todellista määrää Suomessa ei tiedä kukaan.

Hyrkkö: Varjoyhteiskunnat eivät ole kenenkään etu

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkön mukaan myös tutkimukset ja asiantuntijakommentit osoittavat, että vuonna 2015 tehdyillä päätöksillä heikennettiin turvapaikanhakijoiden oikeusvarmuutta ja -turvaa.

– Se on ikään kuin syy sille, että myöskin paperittomien määrä on kasvanut niin merkittävästi, Hyrkkö toteaa Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

Vaikka täydellistä ratkaisua tuskin on olemassa, Hyrkkö toivoo, että työkalupakista löydettäisiin kestäviä ratkaisuja, sillä varjoyhteiskuntien muodostuminen ei ole hänen mukaansa yhteiskunnan tai kenenkään muunkaan etu. 

– Nämä ihmiset ovat alttiita syrjäytymään, joutumaan rikollisuuden piiriin, hyväksikäytön uhriksi.

Yksi ratkaisu on Hyrkön mukaan se, että paperittomille annetaan oleskelulupa.

– Kukaanhan ei halua olla paperiton. Elämä yhteiskunnan reunalla on sietämättömän vaikeaa, Hyrkkö kuvailee. 

Katso yllä olevalta videolta raportti Suomessa oleskeleviin, paperittomiin ihmisiin liittyen: Videolta selviää, mitä varjoyhteiskunta tarkoittaa.

Meri: "Säilöönotto on keino"

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri näkee asian toisin. 

Hänen mukaansa oleskeluluvan myöntäminen paperittomille romuttaisi koko Suomen turvapaikkajärjestelmän. 

Meren mukaan ”tuntuu jopa absurdilta”, että kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija voi yrittää hakea oleskelulupaa aina vain uudelleen ja uudelleen. 

– Se on sama kuin valmistelisimme lainsäädäntöä niille ihmisille, jotka eivät halua noudattaa tuomioistuimen päätöksiä, Meri havainnollistaa.

Meren mukaan kielteisen päätöksen saaneet paperittomat ihmiset ovat täällä laittomasti, ja heidän tulee poistua maasta. 

– Se, että joku haluaa jäädä tänne, se on eri asia. Jos ei ole turvapaikkaoikeutta, sitten ei vain ole. Valitettava tosiasia on, että nyt olisi aika lähteä pois Suomesta, hän jatkaa. 

– Mikäli ihminen ei vapaaehtoisesti lähde, säilöönotto on keino. 

Meren mukaan tämänhetkinen toimintamalli antaa vääränlaisen kuvan suomalaisesta turvapaikkajärjestelmästä. 

– Tämä ruokkii sitä ajatusta maailmalla, että Suomesta saa lopulta aina turvapaikan. Kun sitkeästi hakee muutosta, niin kyllä se sieltä irtoaa, kun tarpeeksi jankuttaa.

"Tämä on vihreiden omaa ideologiaa"

Hyrkkö huomauttaa, että kaikilla paperittomilla ei ole mahdollisuutta palata kotimaahansa. Esimerkkinä hän mainitsee pienet lapset, jotka ovat eläneet koko elämänsä Suomessa.

Hän näkeekin, että mikäli paperittomille ei voida antaa oleskelulupaa, hänen mukaansa Suomessa pitäisi pitää kiinni vähintäänkin niistä paperittomista kielitaitoisista ihmisitä, joilla on mahdollisuus työllistyä Suomessa.

– Meillä on pitkäksi venyneitä prosesseja, jonka aikana ihmiset ovat juurtuneet tänne, perustaneet perheitä, oppineet kielen, hankkineet ammatin, Hyrkkö luettelee. 

– En pidä oikein kestävänä sitä, että me yhtäaikaa yritämme ratkaista työvoimapulaa ja toisaalta hankkiuduttaisiin eroon kielitaitoisista osaajista, hän jatkaa. 

Perussuomalaiset ovat jälleen eri mieltä. Meren mukaan oleskeluluvan antaminen paperittomille ei ole ratkaisu työvoimapulaan.

– Tämä on vihreiden omaa ideologiaa ja katsotaan, kuinka tälle esitykselle käy.

– Sitten on erikseen työperäinen maahanmuutto ja siihen liittyvä keskustelu, Meri perustelee näkemystään. 

Voisiko Suomi estää ei-toivottujen turvapaikanhakijoiden tulon? Näin sisäministeri Ohisalo kommentoi 2:15
Voisiko Suomi estää ei-toivottujen turvapaikanhakijoiden tulon? Näin sisäministeri Ohisalo kommentoi asiaa aiemmin Asian ytimessä -ohjelmassa.

Lue myös:

    Uusimmat