Yhden autovalmistajan osake pomppasi viikossa 34 prosenttia koronakaaoksesta huolimatta – tästä on kyse

Elon Musk riehaantui keikuttamaan lantiota lavalla Shanghaissa 0:57
Elon Musk riehaantui keikuttamaan lanteitaan Shanghaissa.

Koronavirus on tehnyt kammottavaa jälkeä markkinoilla, mutta alkujärkytyksen jälkeen sijoittajat ovat jälleen innostuneet Teslasta. Taustalla on sekä hurjasti luottoa sähköautoihin että paljon spekulaatiota.

Sähköautoyhtiö Teslan osake on huhtikuussa palannut kovaan nousuun, joka on entisestään yltynyt pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Perjantain pörssiavauksen jälkeen osake oli noussut viikossa noin 34 prosenttia. Perjantaina Teslan osake avautui noin 770 dollarin hintaan ja jälleen nousulukemiin.

Viimeisimmän nousuviikon merkittävä katalyytti on ollut investointipankki Goldman Sachsin tiistaina julkistama ostosuositus. Goldman arvioi raportissaan, että Tesla hyötyy vaikeassa markkinatilanteessa pitkän ajan näkymistä, sillä sähköautojen odotetaan yleistyvän tulevina vuosina voimakkaasti automyynnin yleisestä suunnasta huolimatta. Goldmanin uusi tavoitehinta Teslalle on 864 dollaria, kun se aiemmin oli 723 dollaria.

Model Y auttaa Teslaa saamaan lisää pitoa tärkeillä katumaasturien ja crossover-autojen markkinoilla, sillä mallin hinta on alempi kuin Model X:n, Goldmanin analyytikko Mark Delaney perusteli kantaansa sijoittaja-asiakkaille.

Jo aiemmin huhtikuun alussa Tesla kertoi ensimmäisen vuosineljänneksen myyntilukunsa. 88 400 auton myynti oli odotuksia parempi, mikä sai osakkeen kovaan nousuun.

Ui vastavirtaan

Automyynnin kasvattaminen vertailukaudelta koronakriisin keskellä on vastakkainen suunta moniin perinteisiin valmistajiin verrattuna. Teslan valmistus kasvoi etenkin Kiinan Shanghaihin avatun Gigafactory-tehtaan ansiosta, vaikka tehdas olikin helmikuussa kaksi viikkoa kiinni koronaviruksen aiheuttamien Kiinan valtion sulkutoimien vuoksi. Nyt valmistus on suljettu Teslan autotehtaalla Kaliforniassa.

Teslan lennosta Kiinassa kertoo sekin, että sen ensirekisteröinnit Kiinassa nousivat maaliskuussa 5,5-kertaisiksi verrattuna helmikuuhun. Samaan aikaan automyynti Kiinassa laski 43,4 prosenttia koronaviruksen vaikutusten takia.

Teslan osakkeeseen vaikuttaa merkittävästi myös spekulaatio. Osaketta on myyty lyhyeksi valtavia määriä jo jonkin aikaa, ja näin tehneet sijoittajat ovat hävinneet kurssinousussa. Kurssi heiluu myös sen mukaan, miten sijoittajat hakevat näkemystä ensi viikon lopussa julkistettavaan osavuositulokseen.

Kaiken lisäksi Tesla on varsinkin monille sen tukijoille edelleen startup-tyyppinen tulevaisuuden lupaus, jonka arvo sisältää todella paljon odotuksia. Toimitusjohtaja Elon Musk on noussut yritys- ja sijoitusmaailman supertähdeksi, jonka toiminta ja visiot jakavat mielipiteitä.

Kurssikäyrä muistuttaa bitcoinia

Teslan valtaisa kurssinousu herätti sijoitusmaailmassa suurta huomiota alkuvuonna. Vielä lokakuun alkupuolella osake maksoi runsaat 250 dollaria, vuoden alussa noin 430 dollaria ja tähän mennessä korkeimmillaan helmikuun 19. päivänä 917 dollaria.

Maaliskuun puolivälin jälkeen osake oli 360 dollarin paikkeille, kunnes se kääntyi jälleen nousuun. Sen jälkeen osakkeen hinta on yli kaksinkertaistunut.

Jo alkuvuoden nousupiikin aikoihin Teslan kurssinousua verrattiin kryptovaluutta bitcoiniin, joka saavutti tähänastisen huippuhintansa markkinoilla joulukuussa 2017. Tuolloin yksi bitcoin maksoi eksponentiaalisen nousun jälkeen hetken aikaa lähes 20 000 dollaria.

Teslan kurssikäyrä muistuttaa edelleen hämmästyttävän paljon bitcoinin kurssikehitystä reilut kaksi vuotta aiemmin. Vasta viimeisin Teslan jyrkkä nousu on saanut käyrän poikkeamaan huomattavasti bitcoinin käyrän trendiltä. Katso kurssikäyrävertailu Kauppalehden artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat