Korona murjoo autoteollisuutta, mutta kaksi hyvin erilaista valmistajaa kestää seuraukset muita paremmin

Korona pähkinänkuoressa – Tämä kaikki sinun täytyy tietää viruksesta 1:55
Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää koronaviruksesta.

Koronaviruksen käynnistämä maailmanlaajuinen kriisi aiheuttaa vakavaa vahinkoa myös autoteollisuudelle. Kahden autovalmistajan arvioidaan kuitenkin kestävän seuraukset muita paremmin.

Koronaviruksen vaikutukset iskevät tänä vuonna ankarasti autoteollisuuteen, kertoo datan analysointiin erikoistunut ja Lontoon pörssiin listattu GlobalData. Tuotannon ja myynnin romahtamisesta kärsivät kaikki merkittävät autovalmistajat.

GlobalData ennustaa, että parhaiten kriisistä toipuvat Tesla ja Toyota.

Analyysiyhtiö perustelee, että sähköistyminen on megatrendi, ja Tesla on tällä hetkellä vahvin sähköautoissa. Sen vuoksi se myös nousee ahdingosta nopeiten, kun kriisi menee ohi. Tesla ei myöskään ehtinyt ottaa osumaa Kiinassa sijaitsevien autotehtaiden sulkemisista, sillä yhtiö on vasta aloittanut siellä autojensa tuotannon.

Toyotan vahvuutena analyysiyhtiö pitää japanilaisvalmistajan vahvaa globaalia asemaa, mikä edesauttaa sekä tuotantoa että myyntiä.

Molemmat valmistajat ovat kertoneet tehtaidensa tuotannon vähentämisestä tai pysäyttämisestä määräajaksi.

Eurooppalaiset ongelmissa ilman koronaakin

Eurooppalaisia valmistajia painaa se, että ne ovat olleet tekniikkamurroksen ja kiristyvien päästömääräysten vuoksi ongelmissa jo ennen koronakriisiä.

GlobalDatan mukaan tuotanto-ongelmat ja autojen kysynnän romahtaminen heijastuvat vielä pitkälle toiselle vuosineljännekselle, eikä se jää edes siihen:

– Alan teollisuudella on edessään erittäin vaikea vuoksi. Rakennemuutokset ovat väistämättömiä. Koronakriisi todennäköisesti nopeuttaa (jo alkanutta) murrosta ja lisää autoalan epävakautta ja vaikuttaa yritysten tämän vuoden tuloksiin.

Volkswagenin hallituksen jäsen Jürgen Stackmann puolestaan arvioi Frankfurter Allgemeine Zeitungille, että Saksan automarkkina toipuu jo kesällä.

Peugeot kertoi keskiviikkona, että se on taas aloittanut autojen tuotannon Kiinan Wuhanissa sijaitsevassa tehtaassaan.

Lue myös:

    Uusimmat