Mainos

Yhdeksän vuoden piina: Entinen huippujuoksija paljastaa treenaamisen ikävän sivuvaikutuksen

Entinen huippujuoksija kertoo kiusallisesta vaivasta, joka piinasi hänen juoksu-uraansa peräti yhdeksän vuoden ajan.

Tina Muir kertoo olevansa terve, hyvässä kunnossa oleva juoksija, joka ei ota paineita vaa’an lukemasta tai verenpaineestaan. Yksi asia häntä kuitenkin huolestuttaa; kuukautiset, tai itse asiassa niiden puuttuminen. Edelliskerran hänellä oli kuukautiset vuonna 2007.

– Vaikka lääkärit kuinka kertoivat minulle kaiken olevan hyvin, en voinut olla ajattelematta, ettei kaikki olisi kunnossa. Tämä ei voinut olla terveellistä, Muir kertoo ajatuksistaan.

Lääkärit selittivät naiselle, että pitkänmatkan juoksijana hänen elimistönsä oli koko ajan valmiustilassa juoksemaan, ja kaikki energiavarannot kuluivat juoksun aiheuttamien vaurioiden korjaamiseen. Hänen elimistöllään ei yksinkertaisesti ollut energiaa vauvaa varten.

– Nyt saatat ajatella, että elämä ilman kuukautisia kuulostaa mahtavalta! Ei kramppeja, ei noloja ohivuotoja, ei PMS-oireita. Se saattaa kuulostaa ideaalilta, mutta se ei saa katoamaan sitä tosiasiaa, että tunnet olosi murtuneeksi laitettuasi kehosi niin suuren trauman läpi, ettei se tuntunut toimivan oikein, nainen selittää.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Muir kertoo tunteneensa vuosien aikana paljon pelkoa ja epäonnistumista asian suhteen. Mieltä vaivaava asia saikin huippujuoksijan tekemään erikoisen päätöksen; hän päätti laittaa terveytensä juoksun edelle.

– Kamppailtuani tämän kanssa yhdeksän vuotta, tein sen. Lopetin juoksemisen, Muir kertoo

Valmistelee nyt kehoaan vauvaa varten

Päätöksen tehtyään nainen ymmärsi, kuinka paljon vahinkoa hän oli elimistölleen vuosien aikana tehnyt. Hän ymmärsi myös, kuinka rajoittavaa hänen elämänsä huippujuoksijana oli ollut.

– Olen viettänyt nyt viisi viikkoa ilman juoksemista, syönyt, mitä olen halunnut, milloin olen halunnut ilman paineita siitä, että söisin ravitsevaa ruokaa, joka auttaisi minua juoksu-urallani.

Vaikka säännöllisestä liikunnasta luopuminen ja herkuttelu on ollut naiselle vapauttava, se on ollut samalla myös ristiriitainen kokemus. Hän on kuitenkin päättänyt, että jos hänen täytyy uhrata terveen kehonsa eteen muutama ylimääräinen kilo, hän aikoo tehdä sen. Hän aikoo valmistella kehonsa viiden tähden hotelliksi tulevaisuuden vauvaa varten.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Näen peilistä nyt eri ihmisen. Ja vaikka se ihminen, joka katsoo nyt takaisin, on täynnä elämää, iloinen, eläväinen, terve, on vaikea olla kuvittelematta, että minusta tulee lihava... ja hedelmätön, nainen toteaa.

Viime viikolla nainen julkaisi Instagramissa kuvan siitä, millaiselta hänen vartalonsa näyttää nyt verrattuna siihen, miltä se näytti vuosi sitten päivää ennen Lontoon maratonia. Muir kertoo saaneensa kuvan julkaisun jälkeen lukuisia positiivisia kommentteja ja kiitoksia näyttäessään, että on ihan ok olla epätäydellinen.

– Kukaan ei voi ottaa minulta 16 minuutin aikaa viidellä kilometrillä tai 2:36 maratonaikaani. Ne ovat minun ikuisesti. Mutta nyt on ehkä minun aikani saada selville, kuka muu olen kuin juoksija, Muir toteaa.

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.