USA:n valtiovarainministeri: 60 miljardin Ukraina-avun viipyminen anteeksiantamatonta

Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle? 7:23
Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle?

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen kuvaili maan Ukraina-avun viivästymistä kuukausilla anteeksiantamattomaksi. Yellen kommentoi Ukrainan tilannetta sen jälkeen, kun hän oli keskustellut Ukrainan pääministeri Denys Shmyhalin kanssa Washingtonissa.

Yellen totesi, että Yhdysvaltain apu Ukrainalle on kriittisempää kuin koskaan, sillä se vaikuttaa suoraan Ukrainan kykyyn taistella Venäjää vastaan ja ylläpitää maalle tärkeitä palveluja. Shmyhal puolestaan vetosi kongressiin, jotta kymmenien miljardien apu saataisiin etenemään.

Paketti on jumissa republikaanijohtoisessa edustajainhuoneessa. Siitä on kuitenkin määrä äänestää tulevana lauantaina.

–  Edustajainhuoneen republikaanien kykenemättömyys toimia Ukrainan avun puolesta tällä keskeisellä sodanhetkellä on anteeksiantamatonta. -- Ja se on haitallista kansalliselle turvallisuudellemme, Yellen sanoi.

"Luotamme USA:n seisovan rinnallamme"

Shmyhal totesi, että Venäjä toimii päättäväisesti Ukrainan talouden heikentämiseksi sotatoimien ohella.

– Luotamme Yhdysvaltain seisovan Ukrainan rinnalla taistelussamme, Shmyhal totesi.

Edustajainhuoneessa jumittavaan pakettiin kuuluu muun muassa noin 60 miljardia dollaria Ukrainalle, minkä lisäksi tukea on luvassa myös Israelille ja Taiwanille.

Republikaanien oikeistosiipi on entisen presidentin Donald Trumpin taustatuella viivästyttänyt paketin käsittelyä jo kuukausia. Samalla Ukraina kärsii vakavasti ammuspulasta ja ilmatorjuntakaluston puutteesta. Yhtenä kiistan kohteena on paketin sitominen Yhdysvaltain omaan rajapolitiikkaan.

Yhdysvaltain talouskasvusta, ympäristöstä ja energiasta vastaava alivaltiosihteeri Jose Fernandez totesi keskiviikkona hallinnon olevan vakuuttunut siitä, että kongressi saa apupaketin läpi kiistasta huolimatta.

–  Jokainen republikaanien viivästyttämä hetki vahvistaa (Venäjän presidentti Vladimir) Putinia ja rohkaisee Amerikan vastustajia ympäri maailman, Yellen puolestaan totesi.

Lue myös:

    Uusimmat