Ydinvoimapäätös tappio ympäristöjärjestöille

Ruotsin ympäristöpuolueen mukaan Suomen eduskunnan ydinvoimapäätös on takaisku useiden maiden ympäristöjärjestöille.

Päätöksen jälkeen myös EU:n on vaikeampi vaatia itäisen Euroopan hakijamaita sulkemaan vaarallisina pidetyt ydinvoimalansa, puolue katsoo.

-Miten tällaisia vaatimuksia voidaan esittää hakijamaille, kun yksi jäsenmaa rakentaa lisää ydinvoimaloita, ihmetteli puolueen tuore johtaja Maria Wetterstrand. Ympäristöpuolueen mielestä Ruotsin keväällä tekemä energiapoliittinen linjaus merkitsi käytännössä sitä, ettei Ruotsi enää ole sitoutunut ydinvoimasta luopumiseen. Tämä on saattanut vaikuttaa mielipiteisiin myös Suomessa, arvioi Wetterstrand.

Wetterstrand uskoo lisäksi, että Suomen päätös vaikuttaa Ruotsin tulevaan ydinvoimapolitiikkaan. -Nyt on olemassa mahdollisuus, että ydinvoiman lisärakentamista kannattavat porvarilliset puolueet käyttävät puolestaan Suomea perusteluna keskustelussa ja saavat myös tukea näkemykselleen, hän arvioi.

Järjestöt: Päätös suuri virhe

Ympäristö- ja kansalaisjärjestöt pettyivät raskaasti eduskunnan ydinvoimapäätökseen. Ydinvoimaa vastustavien 42 järjestön yhteinen Valtavirta-verkosto luonnehti päätöstä suureksi virheeksi.

-Järkiperusteetkaan eivät riittäneet. Suomi siirtyi askeleen kohti vaihtoehdottomuutta ja eduskunta uskoi epärealistista pelottelua tuontisähköriippuvuudesta ja maakaasusta, summasi Valtavirta-verkoston koordinaattorina toiminut Kaisa Kosonen.

Ympäristöjärjestöissä ratkaisu tuomittiin ykskantaan kestävän kehityksen vastaiseksi.

-On käsittämätöntä, että korkean teknologian nimeen vannova länsimaa voi päätyä tällaiseen ratkaisuun. Päätös on raskas takaisku ympäristön ja luonnon hyvinvoinnille, luonnehti Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Heikki Simola.

Greenpeace arvioi Suomen ajautuvan nyt kansainvälisesti ympäristöpoliittiseen paitsioon. -Päätöstä on hälyttävänä esimerkki energiapolitiikan lyhytnäköisyydestä. Kansanedustajat valitsivat vaihtoehdon, joka ei turvallisuus- ja ympäristöriskien takia enää kelpaa muille eurooppalaisille, arvio Greenpeacen kampanjavastaava Harri Lammi.

Myös Vasemmistonuoret piti päätöstä masentavana. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki luonnehti rahan ajaneen demokratian ohi ja koko ydinvoimakeskustelun olleen liian yksipuolista.

Vastustus jatkuu

Kansalaisjärjestöt eivät kuitenkaan aio vielä lopettaa ydinvoiman vastaista kampanjaa. Eduskunnan muistutettiin hyväksyneen vasta mahdollisuuden uuden reaktorin rakentamiseen.

-Hankkeen rahoitus on edelleen auki, ja valtioneuvostolla on mahdollisuus rakennusluvan epäämiseen, summasi Kosonen.

Suomen luonnonsuojeluliitto korosti aikovansa jatkossa valvoa tarkkaan sitä, että ydinvoimaratkaisun yhteydessä eduskunnassa annetut lupaukset tulevat toteumaan. Lisäksi se odottaa teollisuudelta toimia hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä.

Greenpeacen Harri Lammi arvioi, että järjestöt ryhtyvät nyt painostamaan yrityksiä. -Ensisijaisena kohteena tulevat olemaan ydinvoimahankkeen taustalla olevat suuret paperiyhtiöt. Tuskin keskustelussa tullaan myöskään unohtamaa pieniä paikallisia sähkön- ja lämmöntuottajia, joita Teollisuuden voima yrittänee saada mukaan hankkeeseen, Lammi sanoi.

Lisäksi ainakin osa järjestöistä suunnittelee kampanjointia vanhojen ydinvoimaloiden alasajamisesta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 24.05.2002.)

Lue myös:

    Uusimmat