Ydinjätesäiliöt vuotavat Saksassa

Saksalaisen suolakaivoksen uumeniin "ikiajoiksi" haudatut ydinjätesäiliöt ovat alkaneet vuotaa. Itse kaivoskin uhkaa romahtaa.

Sosialidemokraattinen ympäristöministeri Sigmar Gabriel puhuu pahimmasta mahdollisesta ydinjätteiden varastoinnissa sattuneesta onnettomuudesta.

Saksan tutkimusministeriö varastoi Ala-Saksissa sijaitsevaan Assen suolakaivokseen vuosina 1967-1978 tutkimuslaitosten keski- ja matala-aktiivisia jätteitä. Tarkoitus oli selvittää kaivoksen soveltuvuus loppusijoituspaikaksi.

Ydinjätettä vietiin uusiokäyttöön Ranskaan ja Englantiin vuoteen 2005 saakka. Hallitus joutui luopumaan kuljetuksista kansalaisten massiivisen vastustuksen takia.

Jäljelle jäänyttä ainetta palautetaan edelleen takaisin Saksaan vahvojen poliisivoimien suojeluksessa.

Vaarassa sortua

Assen kuiluissa on 126 300 kahdensadan litran astiaa ydinjätettä.

Tutkijoiden tavoitteena oli tarkkailla tilannetta ensi vuosikymmenen puoliväliin asti, minkä jälkeen kuilu olisi suljettu ikiajoiksi.

Nyt osa sikin sokin kipatuista säilytysastioista on alkanut vuotaa, ja kaivos on vaarassa sortua sinne valuvan veden takia. Tarkastuksissa on paljastunut, että trukit ovat puhkoneet tynnyreihin reikiä jo sisäänkuljetuksen aikana. Lähiseudun asukkaat pelkäävät pohjaveden saastumista.

Ydinvoimaa vastustava ympäristöministeri Gabriel kuvaa Assea Euroopan ongelmallisimmaksi ydinjätevarastoksi. Kaivos sijaitsee hänen vaalipiirissään.

- Kyseessä on vertaansa vailla oleva skandaali, sanoo asiasta rikosilmoituksen tehnyt vihreän puolueen liittopäiväryhmän puheenjohtaja Renate Künast.

Hän vaatii epäonnistuneen kokeilun perinpohjaista selvittämistä ja syyllisiä vastuuseen.

Uhkaa toistakin kaivosta

Päättäjät ja viranomaiset pelkäävät, että Assen kohtalo uhkaa myös lähellä sijaitsevaa Gorlebenin suolakaivosta, josta on kaavailtu Saksan suurinta ydinjätteiden loppusijoituspaikkaa.

Alueen halleissa odottaa loppuvarastointia tonneittain käytettyä ydinpolttoainetta. Kuiluihin niitä ei ole viety, koska geofysikaaliset tutkimukset on keskeytetty poliittisten ristiriitojen ja asukkaiden vastarinnan takia.

Saksan kristillisdemokraattisen liittokanslerin Angela Merkelin ja sisarpuoluetta edustavan Baijerin pääministerin Günther Becksteinin mielestä Gorleben soveltuu loppusijoituspaikaksi ilman jatkotutkimuksia.

Gabriel ja ympäristöjärjestöt paheksuvat liittokanslerin kantaa ja kehottavat baijerilaisia etsimään loppusijoituspaikan omasta osavaltiostaan.

Baijerissa ydinvoiman osuus sähkön tuotannosta suurempi kuin missään muussa osavaltiossa.

Viimeinen Saksan 17 voimalasta ajetaan alas kahdentoista vuoden kuluttua, ellei ensi vuonna valittava uusi parlamentti peruuta demarien ja vihreiden äänin vuonna 2000 päätettyä lakia ydinvoimasta luopumiseksi.

Saksan ydinvoimalat tuottavat 400 tonnia korkea-aktiivista jätettä vuodessa. Vuoteen 2030 mennessä jätettä lasketaan kertyvän kaikkiaan 24 000 kuutiometriä. Tähän asti jätteet on sijoitettu 17 välivarastoon, joista 12 on ydinvoimaloiden yhteydessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat