Ydinasekysymykset esillä Kimin Pekingin-vierailulla

Kiistan Pohjois-Korean ydinaseista uskotaan olevan pääaiheena Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Ilin Kiinan-vierailulla.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Ilin saapui kansainvälisten uutistoimistojen mukaan tänää Pekingiin vierailulle, josta ei ollut ilmoitettu ennakkoon.

Sen enempää Kiinan kuin Pohjois-Koreankaan viranomaiset eivät vahvistaneet virallisesti tietoa Kimin tulosta. Kiinalaislähteistä kerrottiin kuitenkin Kimin saapuneen junalla vierailulle, jonka oli alun perin suunniteltu tapahtuvan jo edellisviikolla. Kim keskusteli saapumispäivänään Kiinan presidentin Hu Jintaon kanssa, kertoi Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap.

Pekingissä vieraili vajaa viikko sitten Yhdysvaltojen varapresidentti Dick Cheney. Cheney kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan kiinalaisisännilleen amerikkalaisten tietävän, että Pohjois-Korea oli esitellyt kolme ydinasetta maassa käyneelle pakistanilaiselle ydinfyysikolle Abdul Qadeer Khanille. Tämä on myöntänyt toimittaneensa ydinasesalaisuuksia useille maille. Pohjois-Korean ulkoministeriön tiedottaja sanoi Cheneytä lausunnossaan "henkisesti häiriintyneeksi".

Neuvotteluissa ei ole edistytty

Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta on käyty pitkään neuvotteluja, joihin kahden Korean lisäksi ovat osallistuneet Yhdysvallat, Venäjä ja Japani. Yhdysvallat on vaatinut neuvotteluissa Pohjois-Koreaa luopumaan ydinaseiden valmistamisesta tavalla, jonka ulkomaailma pystyy todentamaan. Eteenpäin neuvotteluissa ei ole juurikaan päästy.

Kiina on ollut Pohjois-Korean läheisin liittolainen, ja Kiina voi painostaa nälänhädän partaalla huojuvaa hankalaa liittolaistaan taloudellisen avun lupauksilla, arvioivat asiantuntijat. Salaperäisyyden verhoama vierailu kestää arvioiden mukaan muutamia päiviä. Kim Jong Il tuli Pekingiin junalla, koska hän tiettävästi karttaa visusti lentämistä. Ulkomaailma ei tiedä paljoakaan 62-vuotiaasta Kimistä, joka peri maansa johtajuuden isältään Kim Il Sungilta.

Vuonna 2000 Kim Il Sung tapasi Pjongjangissa Etelä-Korean presidentin Kim Dae Jungin ja otti myöhemmin vastaan myös Yhdysvaltojen ulkoministerin Madeleine Albrightin. Kumpikin kävijä luonnehti isäntäänsä miellyttäväksi ja asiantuntevaksi. Paljon suurempia sanoja käyttävät Pohjois-Korean viestimet. Ne luonnehtivat Kimiä renessanssineroksi, joka on muiden kiireidensä ohessa ohjannut hävittäjälentokonetta, säveltänyt oopperan ja lyönyt golfissa yksitoista hole-in-onea ensi kerran pelatessaan.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat