WSJ: Ranska, Saksa ja Britannia valmistelevat Nato-sopimusta Ukrainan kanssa

Venäjä pääsi Kiovan tuntumaan ja Ukraina iski Kertšinsalmen siltaan - sodan isot käänteet puntarissa 10:28
Venäjä pääsi Kiovan tuntumaan ja Ukraina iski Kertšinsalmen siltaan - sodan isot käänteet puntarissa.

Britannian, Ranskan ja Saksan sanotaan valmistelevan Naton ja Ukrainan välistä sopimusta keinona kannustaa Ukrainaa aloittamaan rauhanneuvottelut Venäjän kanssa. Lännessä on herännyt epäilyksiä Ukrainan kyvystä vallata takaisin menettämiään alueita, kirjoittaa Wall Street Journal -lehti.

Lehden mukaan Britannian pääministeri Rishi Sunak on esitellyt viime viikolla luonnoksen sopimuksesta, jolla Ukrainalle annettaisiin laajemmat mahdollisuudet saada käyttöönsä entistä kehittyneempää sotakalustoa, aseita ja ammuksia sodan päätyttyä. Sunakin mukaan sopimusluonnos esiteltäisiin Naton huippukokouksessa Vilnassa heinäkuussa, lehti kertoo.

Lehdelle puhuneiden päättäjien mukaan myös Ranska ja Saksa tukisivat sopimusta. Maat näkevät sen keinona kannustaa Ukrainaa aloittamaan rauhanneuvottelut Venäjän kanssa.

Sopimuksen nähdään myös heijastavan halua painostaa Ukrainaa hyväksymään mahdollinen neuvotteluratkaisu itselleen epäedullisin ehdoin.

"Menetyksistä tulee kestämättömiä"

WSJ:n haastattelemat lähteet painottavat kuitenkin, että Ukraina tekee päätöksen siitä, milloin ja millä ehdoilla rauhanneuvottelut aloitetaan. Britannian Sunak sanoi perjantaina, että lännen pitäisi antaa Ukrainalle aseita, jotka antaisivat sille "ratkaisevan edun" taistelukentällä, mukaan lukien lentokoneet.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi perjantaina ABC-kanavan haastattelussa, että lännen on turvattava Ukrainan menestys kevään ja kesän taisteluissa, jotta se saavuttaisi mahdollimman vahvan neuvotteluaseman. Päätös neuvotteluista kuuluu Bidenin mukaan kuitenkin Ukrainalle.

– Kuten minä ja muut olemme sanoneet aiemminkin, ei mitään Ukrainasta ilman Ukrainaa. Me emme sanele heille, mikä lopputulos on, Biden linjasi.

WSJ:n mukaan eurooppalaisten päättäjien keskuudessa on herännyt myös epäilyksiä siitä, kykeneekö Ukraina valtaamaan takaisin menettämiään alueita ja pystyykö länsi jatkamaan Ukrainan sotilaallista tukemista jos sota pitkittyy tai ajautuu pattitilanteeseen.

Lehdelle puhuneen ranskalaisen korkea-arvoisen viranomaisen mukaan Ukrainan menetyksistä tulee kestämättömiä, jos sodan intesiteetti jatkuu samanlaisena. Ranskalaislähteen mukaan kukaan ei myöskään usko, että Ukraina saisi vallattua Krimin niemimaan takaisin.

Kehittyneempää sotakalustoa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz ovat lehden mukaan kehottaneet Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyia harkitsemaan rauhanneuvotteluja Venäjän kanssa.

WSJ:n mukaan sopimuksen tarkoista ehdoista ei ole vielä päätetty, mutta lehden lähteiden mukaan sopimus tarjoaisi Ukrainalle kehittyneempää sotakalustoa, aseita ja ampumatarvikkeita, mutta ei Naton viidennen artiklan mukaisia turvatakuita eikä sitoumusta Naton joukkojen sijoittamisesta Ukrainaan.

Ukraina voisi saada käyttöönsä laajan valikoiman Naton asejärjestelmiä ja integroida asevoimansa tiiviimmin läntisen puolustusteollisuuden toimitusketjuun.

Mikä tahansa Naton jäsen voisi käyttää veto-oikeuttaan Britannian, Ranskan ja Saksan sopimusehdotusta vastaan, mutta lehden mukaan tällaisesta aloitteesta ei edes keskusteltaisi huippukokouksessa, ellei se saisi laajaa tukea liittoumassa.

Sopimuksen tavoitteena on virkamiesten mukaan saada Venäjä neuvottelupöytään ja turvata Ukrainan koskemattomuus sodan jälkeen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole virkamiesten mukaan osoittanut minkäänlaisia merkkejä halukkuudesta keskustella rauhasta vilpittömästi.

Lue myös:

    Uusimmat