Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
9:17Mikä on Woltin räjähdysmäisen nopean kasvamisen ja menestyksen takana? Vieraana Woltin perustaja Miki KuusiMikä on Woltin räjähdysmäisen nopean kasvamisen ja menestyksen takana? Katso perustaja Miki Kuusen haastattelu
Julkaistu 29.01.2021 22:58

Noora Knapp

noora.knapp@mtv.fi

Koronaviruspandemia on aiheuttanut kysyntäpiikkejä vuonna 2014 perustetulle Woltille.

Ravintolaruoan tilaus- ja kuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut runsaasti koronapandemian myötä. Yksi pandemiasta hyötynyt yritys on vuonna 2014 perustettu suomalainen Wolt, joka on levinnyt kaikkiin Suomen suurimpiin kaupunkeihin ja maailmalle.

Woltin perustaja ja toimitusjohtaja Miki Kuusen mukaan kasvua on tapahtunut viime vuosien aikana usealla eri tasolla.

Yritys toimii tällä hetkellä 23 eri maassa ja 130 kaupungissa.

Erilaiset koronarajoitukset ovat aiheuttaneet kysyntään piikkejä viimeisen vuoden aikana.

– Meille tulee paljon enemmän asiakkaita erilaisten valtioiden rajoitusten aikana. Samaan aikaan ihmiset käyttävät palveluamme paljon useammin, kun ravintoloihin ei saa mennä käymään. Ja sitten kun rajoituksia puretaan, ihmiset käyttävät meitä enemmän normaalilla tasolla. 

Vaikka koronapandemia on rajoittanut ihmisten käyntiä ravintoloissa, ruokakulttuuri on ollut Kuusen mukaan jo pidemmän aikaa muutoksessa länsimaissa. Ihmiset laittavat yhä vähemmän ruokaa kotona ja se näkyy myös Woltin kysynnässä.

Wolt on kasvattanut arvoaan miljardin euron yhtiöksi, joka nyt on listautumassa pörssiin. Kovimpina viikkoina kasvua on ollut viidestä kymmeneen prosenttia. 

Lue lisää: Ruokalähettipalvelu Wolt on kerännyt pääomasijoittajilta 440 miljoonan euron rahoituksen

Wolt on kasvattanut arvoaan miljardin euron yhtiöksi, joka on listautumassa pörssiin – perustaja haluaa muutoksia ruokaläheteille: "Nykyinen tilanne ei ole hyvä"

Läheteille tarjotaan vapautta, mutta riittääkö se?

Wolt työllistää tällä hetkellä noin 60 000 ruokalähettiä. Lähetit ovat kevytyrittäjiä, eivätkä työsuhteessa yritykseen.

Ruokalähettien tilanne on herättänyt runsaasti keskustelua kotimaassa. Kuusi painottaa, että yrityksen tavoitteena on tarjota mahdollisimman joustavaa työmuotoa. Nyt ruokaläheteillä ei ole esimerkiksi työaikoja tai esimiehiä.

– Yritämme tehdä työmuodon, joka on äärimmäisen joustava. Jos me mennään työsuhteeseen, käytännössä joudumme muuttamaan työn tavalliseksi tuntisopimustyöksi, jossa työntekijällä on työvuoroja, esimiehiä, valvontaa ja niin edelleen.

Kuusi myöntää, ettei ole täysin tyytyväinen nykyiseen malliin.

– Meidän mielestämme nykyinen tilanne ei ole hyvä. Tavalla tai toisella pitäisi löytää se tapa yhdistää joustavuus ja vapaus, joka tässä työssä on hyvää, niihin turvaverkkoihin, joita olemme yhteiskuntana rakentaneet.

Pystyykö Wolt pitämään kiinni kaikista ruokaläheteistään, jos lähettien kanssa solmitaan työsopimus? Katso videolta toimitusjohtajan vastaus kysymykseen

Lue lisää: MTV Uutiset selvitti: Jopa 30 prosenttia! Näin muhkean siivun ruoanvälityspalvelut Foodora ja Wolt veloittavat ravintoloilta

Lisää aiheesta:

Woltin maajohtaja vastaa lähettien kritiikkiin palkkiomallista – "Peiliin katsomisen paikka"Ala, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"Woltin toimitusjohtaja kaipaa uusia sääntöjä läheteille – Miki Kuusi kertoo MTV Uutisten haastattelussa miljardikaupan synnystä ja lähettää terveisiä poliitikoilleRavintolapäällikkönä lähes puolet tuloistaan menettänyt Joni jyrähtää hallituksen hitaasta ja epäselvästä päätöksenteosta – "Härmäläisesti ja takaperoisesti ollaan liikkeellä"Wolt otti käyttöön nerokkaan tavan koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn – Suomen maajohtaja vetoaa nyt viranomaisiin: "Antakaa ravintoloiden pitää kotiinkuljetukset auki kaikissa tilanteissa"Ruoka on nyt digiä ja yritykset kukoistavat – Foodora kasvanut satakertaiseksi ja Woltilla tienaa "kymmenen vapaapäivää"
TalousRavintolatKoronavirusKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Talous
  • Eilen21:12
    Politiikka

    Turun tunnin junasta sopu – Orpo Turun Sanomille: "Kyllä tämä on tässä"

  • Eilen18:47
    Teboil

    Teboilin vetoomukseen tyly vastaus

  • Eilen16:58
    Teboil

    Kuljetusala huolestui: Teboilin kaatuminen tuo katveita diesel-karttaan

  • Eilen16:34
    Politiikka

    Hallitus haluaa kieltää kauppojen omien tuotemerkkien suosimisen

  • Eilen15:58
    Marimekko

    Tukkumyynti nosti Marimekon tulosta – liikevoitto kasvoi 14 prosenttia