Wille Rydman MTV Uutisille: Pormestariehdokkuus on minulle aito vaihtoehto – ehdokkuudesta kieltäytynyt Stubb kannattaa tehtävään naista

Kokoomus etsii kuumeisesti sopivaa ehdokasta Helsingin pormestariehdokkaaksi tehtävän jättävän Jan Vapaavuoren tilalle. Kuka voisi estää vihreiden nousun Helsingin suurimmaksi puolueeksi ja sitä kautta kiinni pormestarin tehtävään? Eräs nuori konkari ilmaisi kiinnostuksensa MTV Uutisille.

– Pormestariehdokkuus kiinnostaa kyllä. Olen harkinnut asiaa vakavasti, ja mitä pidempään olen sitä pohtinut, sitä myönteisemmäksi olen käynyt ajatusta kohtaan. Jos kannatusta Helsingin kokoomuksen piirissä löytyy, se on minulle aito vaihtoehto. Lopullisten päätösten aika on varmaankin joulukuun aikana, kertoo MTV Uutisille kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman.

Rydman, 34, on toiminut Helsingin kaupunginvaltuustossa vuodesta 2012, ja kansanedustajana vuoden 2015 eduskuntavaaleista lähtien. Hän kuuluu puolueensa konservatiivisimpään siipeen ja on tullut tunnetuksi erityisesti maahanmuuttokriittisistä näkemyksistään. Julkisuudessa hänet on viime vuosina nähty myös hautautuneena paperikasojen alle käsitellessään sote-uudistusta perustuslakivaliokunnan jäsenenä.

Kulttuurin, oopperan ja erityisesti Wagnerin tuotannon ystävänä tunnettu Rydman aloitti poliittisen uransa jo nuorena. Hän opiskeli pikavauhtia kahdessa vuodessa valtiotieteiden maisteriksi ja toimi samalla Marja Tiuran ja sittemmin Sampsa Katajan eduskunta-avustajana. Kokoomusnuorten puheenjohtajana Rydman toimi vuosina 2010–2011.

"Helsingillä keskeinen rooli turvallisuusuhkien taklaamisessa"

Rydman kertoo MTV Uutisille, että pormestarina hän pitäisi tärkeänä jatkaa Jan Vapaavuoren "erinomaista ja vaivoja säästelemätöntä työtä Helsingin hyväksi".

– Helsinki on keskeinen kasvun veturi koko maalle. Sen tulee kyetä kilpailemaan investoinneista, työpaikoista ja osaamisesta Itämeren alueen keskeisten metropolien kanssa.

– Samalla on niin, että Helsinki on koti yli 600 000 ihmiselle. Sen pitää myös tuntua kodilta. Kotonaan kenenkään ei pidä joutua pelkäämään. Helsinki on viime aikoina joutunut enenevässä määrin kohtaamaan samoja kielteisiä lieveilmiöitä kuin muutkin metropolit. Uudenlaisten turvallisuusuhkien, jengiytymisen ja huumeongelman taklaamisessa kaupungilla on aivan keskeinen rooli. Nämä haasteet on otettava tosissaan eikä niiden edessä pidä olla naiivi, Rydman jatkaa.

Rydman muistuttaa, että keväällä alkava valtuustokausi keskittyy koronan jälkeiseen jälleenrakennukseen.

– Kaupungin tulee kyetä ensin voittamaan epidemia, tuettava elinvoimaansa kriisiajan yli ja sen jälkeen luotava kriisin jälkeiselle kasvulle suotuisa ympäristö. Tässä kaupungin tulevalla johdolla tulee olemaan keskeinen rooli.

Stubb ehdottaa Kirsi Pihaa

Entinen pääministeri Alexander Stubb oli Helsingin Sanomien gallupin suosikki kokoomuksen pormestariehdokkaaksi. Hän kieltäytyi tehtävästä kuitenkin Ylen Ykkösaamussa.

– Moni joka minut henkilökohtaisesti tuntee, tietää, että vastaus kysymykseen on ei.

Stubb korosti, että Helsingin pormestarin paikka on äärettömän tärkeä, mutta totesi oman intohimonsa olevan kansainvälisissä asioissa.

Tällä hetkellä Stubb toimii professorina Eurooppa-yliopistossa Firenzessä. Stubb kertoo itse kannattavansa kokoomuksen pormestariehdokkaaksi Kirsi Pihaa. Hän on entinen kokoomuspoliitikko ja Ellun Kanat -viestintätoimiston perustaja.

– Mielestäni hän on juuri sellainen persoona, jota Helsinki tässä vaiheessa tarvitsisi, Stubb kertoi Ylelle.

Kirsi Piha kommentoi Ilta-Sanomille harkitsevansa asiaa, vaikka ajatus politiikkaan palaamisesta tuntuu toistaiseksi kaukaiselta.

–  Alexin ja muutaman muun kanssa asiasta on kyllä lyhyesti puhuttu. Täytyy sanoa, että mä rakastan Helsinkiä. Olen täällä syntynyt, täällä aina asunut, enkä oikein voi kuvitella asuani muualla. Helsinki on mulle tärkeä asia. Joten kyllä mun täytyy tätä vakavasti pohtia, Piha viesti IS:llä.

– Hikoilen ja revin hiuksiani asiaa pohtien, Piha jatkaa lehdelle.

Piha vahvistaa STT:lle harkitsevansa vakavasti lähtöä mukaan Helsingin pormestarikisaan. Hän kertoo, että ei ole keskustellut ehdokkuudestaan kokoomuksen johdon tai Helsingin kokoomuspiiriin johdon kanssa. Piha sanoo, että hän aikoo ratkaista kantansa asiaan muutamien viikkojen kuluessa.

Stubb toteaa, että olisi myös hienoa, jos pormestari olisi nainen.

HS-gallupissa kokoomuksen sisältä seuraavaksi mieluisimmat vaihtoehdot olisivat Elina Lepomäki ja Sari Sarkomaa.

Kuntavaalit järjestetään ensi vuoden huhtikuussa.

Jutun lähteenä myös STT.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja