Kokoomuksen Sari Sarkomaa: Vapaavuoren päätös jättää politiikka oli kokoomukselle valtava yllätys – seuraajan löytäminen haastavaa: "Täytyy ottaa Vapaavuori-lasit pois silmiltä"

Kenestä kokoomuksen vaaliveturi Jan Vapaavuoren tilalle? 8:20
Katso yllä oleva video: Miten kokoomuslaiset näkevät puolueen kannatuskehityksen?

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) ilmoitus jättäytyä kuntapolitiikasta ja pormestarin tehtävästä tämän kauden jälkeen oli valtava yllätys kokoomukselle ja monille kokoomuksen kannattajille, kertoo kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa.

Vapaavuori kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei asetu ehdolle kevään kuntavaaleissa eikä siten myöskään pyri jatkokaudelle Helsingin pormestariksi.

– Kyllä tämä lopulta oli valtava yllätys, vaikka Jan Vapaavuori oli todennut aiemmin, että sekin vaihtoehto on, että hän harkitsee lähtöä.

– En ole koskaan isänpäiväaamuna saanut niin paljon helsinkiläisiltä viestejä, että heillä oli mennyt aamukahvi väärään kurkkuun. Palaute oli ihan valtava, ja itse ainakin loppuun asti toivoin, että Janne olisi lähtenyt ehdokkaaksi, mutta hänen päätöstään täytyy kunnioittaa, MTV:n Uutisaamussa vieraillut Sarkomaa kertoo.

Keskustelussa mukana olleen helsinkiläisen kokoomuksen kaupunginvaltuutetun Daniel Sazonovin mukaan tulleen palautteen määrästä voi päätellä, että Vapaavuorella olisi ollut luottamusta jatkaa pormestarina.

Vapaavuoren päätös asettaa kokoomuksen hankalaan paikkaan kuntavaaleissa, sillä Vapaavuori oli kokoomuksen vaaliveturina viime kuntavaaleissa ja sai historiallisen äänisaaliin.

Vapaavuorta äänesti lähes 30 000 ihmistä. Lisäksi hän oli kokoomuksen pormestariehdokas ja saikin paikan, kun kokoomus piti paikkansa suurimpana puolueena Helsingin kaupunginvaltuustossa.

"Täytyy varmaan ottaa Vapaavuori-lasit pois silmiltä"

Sarkomaa myöntää, että Vapaavuoren seuraajan löytäminen vaatii "isoa mietintää".

– On se selvää, että pääasento vaaleihin oli se, että Vapaavuori olisi ollut ehdolla, mutta työ jatkuu. 

– Nyt täytyy varmaan ottaa ne Vapaavuori-lasit pois (silmiltä) ja pohtia minkälaisella ehdokkaalla uudessa tilanteessa lähdetään eteenpäin. Haastava tilanne, mutta kyllä tästä selvitään.

Sazonov näkee, että kokoomuksella on Helsingissä hyviä ehdokkaita pormestariksi. Hän ei kuitenkaan mainitse ketään nimeltä.

Sazonov muistuttaa, että myös pormestarivaaleissa on kyse koko puolueen pärjäämisestä, sillä kärkipuolue saa pormestaripaikan.

– Tarvitaan vahva pormestarikandidaatti, mutta pitää kasata myös vahva, monipuolinen lista erilaisia kokoomuslaisia, jotka yhdessä rakentavat menestyksen.

Lue myös:

    Uusimmat