Mainos

Will Selfin romaani paras scifi-kirja 1999

Brittiläisen Will Selfin romaani Suuret apinat on paras suomeksi ilmestynyt science fiction -kirja vuonna 1999. Näin arvioi Helsingin Science Fiction Seuran asiantuntijaraati. Seura luovutti tänäänTähtivaeltaja-vuosipalkintonsa teoksen kustantajalle Otavalle.

-Suuret apinat on provokatiivinen ja ravisuttava kirja, mutta se on myös pikimustalla tavalla hauska, kehuu raati palkittua romaania. Vuonna 1997 alkuperäiskielellä ilmestynyt Great Apes on Will Selfin toinen romaani. Satiiria viljelevä teos edustaa yhtä science fictionin alalajia, vaihtoehtohistoriaa. Romaanin suomensi Sauli Santikko.

Kirjan tarinan alkuasetelmassa menestyvä taidemaalari Simon Dykes herää eräänä aamuna outoon todellisuuteen. Hänen tyttöystävänsä - ja kaikki muutkin ihmiset - ovat muuttuneet simpansseiksi.

Simpanssiyhteisö ottaa Dykesin havainnon vastaan psykoosioireena. Lukija löytää apinasivilisaation kautta sivustakatsojan näkökulman omaan yhteisöönsä.

-Kuinka vähän ihmistä pitääkään raaputtaa,jotta alta löytyy peruskädellinen, jonka tämänhetkinen asema muka luomakunnan huipulla on mitä ilmeisimmin silkkaa sattumaa, sanotaan palkinnon perusteluissa.

Asiantuntijaraadin muodostivat toimittaja Hannu Blommila, kriitikko Toni Jerrman, kirjailija Johanna Sinisalo ja "kirjakuoriainen" Eeva-Liisa Tenhunen.

Tähtivaeltaja-palkintoja on jaettu vuodesta 1985 saakka. Palkinto ojennettiin scifi-harrastajien Millennium Finncon -festivaalilla Helsingissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.