Wienin hyökkääjä oli tuomittu Isis-terroristi: "Jos häntä ei olisi vapautettu, terrorihyökkäys ei olisi ollut mahdollista"

0:48
Ihmiset juoksivat paniikissa kirkuen pitkin Wienin katuja terrori-iskun jälkeen.

Itävallassa on herännyt kysymys, kuinka tuomion saanut äärijärjestö Isisin kannattaja pystyi toteuttamaan maanantaina verisen hyökkäyksen Wienin ydinkeskustassa.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on luonnehtinut "kertakaikkisen vääräksi" päätöstä hyökkäyksestä epäillyn päästämisestä vapaaksi viime joulukuussa.

– Jos häntä ei olisi vapautettu, terrorihyökkäys ei olisi ollut mahdollista, Kurz sanoi itävaltalaisella ORF-televisiokanavalla.

Itävallan kansallisen turvallisuuden päällikkö Franz Ruf kertoi paikallismedialle, että epäilty oli radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn ohjelmassa tuominnut viime vuoden lokakuussa jihadistihyökkäykset Ranskassa.

Sisäministeri Karl Nehammer sanoi eilen, että hyökkääjä oli onnistunut huijaamaan oikeusjärjestelmän ohjelmaa päästäkseen aiemmin vapaaksi. Ministerin mukaan tapaus osoittaa "särön" järjestelmässä. Iskun jälkeinen kotietsintä hyökkääjän kotiin paljasti runsaasti todisteita hänen radikaaleista mielipiteistään.

Hyökkääjä oli päässyt ehdonalaiseen vapauteen viime joulukuussa

Poliisin luoteihin kuolleen hyökkääjän lisäksi maanantai-illan iskussa sai surmansa neljä muuta ihmistä, kaksi miestä ja kaksi naista. Lisäksi iskussa haavoittui parikymmentä ihmistä, joista 14:n vammat ovat vakavat.

Haavoittuneiden joukossa on yksi poliisi.

Iskussa kuollut hyökkääjä oli 20-vuotias mies, jolla oli sekä Itävallan että Pohjois-Makedonian kansalaisuus.Mies oli tuomittu viime vuoden huhtikuussa 22 kuukauden vankeuteen, koska hän oli yrittänyt matkustaa Syyriaan ja liittyä siellä Isisin riveihin.

Epäilty oli ollut radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn ohjelmassa ja pääsi etuajassa vapaaksi viime vuoden joulukuussa.

Oikeusministeri Alma Zadic sanoi eilen, että Itävallan lakien kanssa kävi yksiin se, että epäilty päästettiin ehdonalaiseen vapauteen tämän kärsittyä kolme neljäsosaa tuomiostaan. Koeaika oli Zadicin mukaan kolme vuotta.

Hyökkääjää viime vuonna edustanut asianajaja Nikolaus Rast sanoi tänään uutistoimisto AFP:lle, ettei kukaan olisi voinut ajatella miehen kykenevän Wienissä tehdyn iskun kaltaiseen tekoon.

Rast myös herätti epäilyjä radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn ohjelmasta.

– En halua vierittää syytä kenenkään päälle, mutta jos he ovat asiantuntijoita, miksi he eivät huomanneet mitään, Rast sanoi.

– Heillä on täytynyt olla eniten ja viimeiset kontaktit häneen, hän jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja