Mainos

Pariisin iskijä oli viettänyt 14 vuotta vankilassa

Pariisin torstaisen iskun tehnyt 40-vuotias mies oli viettänyt elämästään 14 vuotta vankilassa, ja hänet oli tuomittu kaikkiaan neljä kertaa. Näin kertoo Pariisin syyttäjä Francois Molins Le Figaron mukaan. Hänen mukaansa miehen radikalisoitumisesta ei kuitenkaan ollut mitään merkkejä.

Molinsin mukaan ampuja ei ollut turvallisuusviranomaisten niin sanotulla ekstremistilistalla. Listalla on noin 10 000 ääri-islamistiksi luokiteltua ihmistä.

Ampujan ruumiin läheltä löytyi käsin kirjoitettu viesti, joka myötäili äärijärjestö Isisiä. Isis myös otti iskun nimiinsä aiemmin. Epäillyn hyökkääjän autosta löytyi vahvistamattomien tietojen mukaan myös Koraani.

Pariisin ulkopuolella Chellesin lähiössä ampujan naapuri, Salimiksi esittäytynyt paikallinen mies kuitenkin kertoi, ettei miestä koskaan näkynyt paikallisessa moskeijassa. Salim kuvaili miestä oudoksi ja kertoi tunteneensa tämän serkun.

Muut naapuruston jäsenet kuvailivat miestä epävakaaksi.

– Kaikki tunsivat hänet täällä. Hän oli menettänyt järkensä, hän oli psyykkisesti hyvin vahingoittunut, yksi nimettömänä pysyttelevä naapuruston asukas kertoi.

23-vuotias Abdel puolestaan kertoi, että ampuja vihasi poliisia ja Ranskaa ja että vuodet vankilassa olivat vaikuttaneet häneen.

Isku tapahtui torstai-iltana Pariisin keskustassa tunnetulla Champs-Elysees-kadulla. Yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui, kun hyökkääjä avasi tulen poliiseja kohti. Poliisit ampuivat miehen.

Pitkä rikoshistoria

Vuonna 2005 mies tuomittiin kolmesta murhan yrityksestä. Hän oli yrittänyt surmata poliiseja. Mies sai 20 vuotta vankeutta, mutta tuomiota lyhennettiin ja mies vapautui vankilasta jo vuonna 2013. Kolme kuukautta myöhemmin hän teki väkivaltaisen ryöstön. Mies istui vankilassa kaksi vuotta ja vapautui toissa vuonna.

Tämän vuoden helmikuussa mies pidätettiin taas, tällä kertaa epäiltynä aikomuksesta hyökätä turvallisuusviranomaisia vastaan. Todisteiden puutteen vuoksi mies päästettiin seuraavana päivänä vapaaksi.

Terrorisminvastainen poliisi oli tutkinut miestä maaliskuusta lähtien.

Toisella etsityllä alibi

Iskun jälkeen etsittiin myös toista miestä, joka ilmoittautui poliisille Belgian Antwerpenissä. Belgian syyttäjänviranomainen kuitenkin ilmoitti myöhemmin, että mies liittyy huumejuttuun eikä hänellä ole mitään tekemistä Ranskan ampumisen kanssa. Mies oli ilmoittautunut poliisille itse nähtyään nimensä sosiaalisessa mediassa. Miehellä oli kuitenkin alibi: hän oli ollut työpaikallaan.

Ranskassa järjestetään presidentinvaalien ensimmäinen kierros sunnuntaina. Ranskan pääministeri Bernard Cazeneuve korosti medialle perjantaina, että viikonlopun vaaleihin on varauduttu mittavilla turvallisuusjärjestelyillä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.